Två maträtter med quinoa

I två månader nu har jag försökt äta mindre gluten eftersom jag har kommit fram till att min mage mår bäst av det. Jag är inte glutenintolerant, däremot överkänslig mot vete. Det går riktigt bra tycker jag – jag äter helt enkelt andra saker istället för de jag brukade äta som innehåller gluten och vete. Jag försöker tänka så att om jag äter frukost som innehåller gluten så blir det en glutenfri lunch, mellanmål och middag, eller tvärtom. Det är inte så svårt att utesluta gluten.

En sak som jag provat, som är fri från vete och gluten, är quinoa, som faktiskt är en ört. Den finns i olika färger (vit, röd, svart) och kan användas precis som ris eller couscous. Den ska sköljas innan den kokas eftersom quinoa innehåller bitterämnen. När den är kokt ser det ut som att fröna fått svansar, vilket är helt normalt.

Jag vet inte om jag tycker att de smakar något speciellt, lite ”nötigt” kanske, och konsistensen var lite annorlunda, men helt okej. Jag funderar nu på att använda quinoa mer i matlagningen, jag har sett att man bland annat kan göra gröt med lite quinoa i.

Quinoa- och broccolibiffar med oliver, gurka, tomat, kidneybönor och creme fraiche blandad med chilisås

Quinoa- och broccolibiffar med oliver, gurka, tomat, kidneybönor och creme fraiche med chilisås

Recept på biffarna finns här

Ungsstekt lax, räkor, creme fraiche-sås med citronsaft och dill, tomater och cosmopolitansallad

Ungsstekt lax, räkor, creme fraiche-sås med citronsaft och dill, tomater och cosmopolitansallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *