Har du funderat på vem som egentligen äger bilderna du lägger upp på Instagram? Det har jag gjort, särskilt när jag till slut bestämde mig för att skaffa ett Instagram-konto. Jag har länge tyckt att bloggen borde vara min enda kanal – det är den enda kanalen som jag äger och kan bestämma helt själv över. Facebook har jag sedan tidigare men jag lade inte upp några bilder där eftersom jag hade hört att man därmed ger Facebook rättigheterna för mina bilder, något jag inte tyckte om.
Eftersom Facebook numera äger Instagram förmodade jag att samma regel gällde där. Jag såg stora fördelar med Instagram – bland annat att kunna visa mer vardagliga inlägg som kanske inte riktigt passar in i bloggen nya nisch – men jag ville samtidigt inte ge bort rättigheterna för mina bilder. I början av sommaren bestämde jag mig för att kolla upp vad som faktiskt gällde och nu tänkte jag att vi skulle titta på vad jag hittade.
Nya användarvillkor förtydligar dina rättigheter (och skyldigheter)
2013 bestämde sig Instagram för att förtydliga sina användarvillkor, i och med att de blev uppköpta av Facebook. Förtydligandet gjordes främst på grund av att förenkla samarbetet mellan Facebook och Instagram men även för att göra det tydligare för användarna vad som egentligen gäller. När du blir medlem måste du kryssa i en ruta om att du läst användarvillkoren och godkänner dem, men ärligt talat – tog du dig tid att läsa igenom dem? För er som inte gjorde det, här kommer ett stycke med information om just bildrättigheterna (uppdaterad 2018):
Vi gör inga ägaranspråk på ditt innehåll, men du beviljar oss härmed en licens att använda det. I stället gäller att när du delar, publicerar eller laddar upp innehåll som omfattas av immateriella rättigheter (till exempel foton eller videor) i eller i samband med vår tjänst, beviljar du oss härmed en icke-exklusiv, överlåtbar, underlicensierbar och världstäckande licens, befriad från licensavgift, att vara värd för, använda, distribuera, modifiera, köra, kopiera, offentligt framföra eller visa, översätta och skapa härledda arbeten av ditt innehåll (i enlighet med dina sekretess- och appinställningar).
Så, vem äger egentligen bilderna på Instagram?
Det är fortfarande du som lägger upp bilderna som äger dem, förutsätt att det är du som har skapat dem. Genom att godkänna villkoren, intygar du att du äger det innehåll du publicerar på eller genom tjänsten. Här kommer vi in på upphovsrätten. Jag har sett många exempel på när upphovsrätten inte följs i tjänster där material sprids fort, kanske på grund av okunskap. Många som lägger upp material på Internet tänker kanske inte på att det går att kopieras och spridas lätt. Lika mycket som du äger dina bilder så får du själv inte lägga upp någon annans material utan tillstånd.
Upphovsrättens två delar
Upphovsrätten skapas automatiskt när ett verk (i det här fallet med Instagram, en bild) är skapat och det består av två delar.
1. Den ekonomiska delen
Upphovsmannen har själv har rätt att framställa exemplar, sprida, visa och överföra verket. Den här delen kan helt eller delvis avtalas bort genom att överlåtas eller upplåtas.
2. Den ideella delen
Upphovsmannen har själv rätt att anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver om verket görs tillgängligt för allmänheten. Den ideella delen kan inte avtalas bort.
Källa: Upphovsrättslagen 1 kap 3 §
Tillbaka till Instagrams användarvillkor…
När du godkänner användarvillkoren för Instagram är det den ekonomiska upphovsrätten som du avtalar bort. Du ger Instagram rätt att överföra och sprida ditt material, bland annat i reklamsyfte och att vidarelicensera materialet till en tredje part utan att ersättning ingår. Det betyder också att Instagram får visa bilderna i olika former och på olika plattformar – vilket egentligen är ganska logiskt för att bilderna ska synas på andra ställen än i Instagram-appen.
Vi vet alltså nu vem som äger bilderna du lägger upp på Instagram.
När du avslutar ditt konto eller tar bort bilderna upphör Instagrams rätt att förfoga över dem. Men om du har delat bilden med andra som inte tagit bort den så kvarstår Instagrams rättigheter.
Det som fick mig att slutligen bestämma mig för att godkänna användarvillkoren var att jag nu visste exakt vad som gällde. Risken finns att Instagram använder mina bilder men det är en ganska liten risk – för vilket värde skulle de egentligen se i just mina bilder? Men det är ändå mitt ansvar för vad jag lägger upp på Internet.
Vad du kan göra om du inte vill att dina bilder ska spridas
Väljer du att ha en privat Instagram-profil kommer dina bilder aldrig visas någonstans. Du godkänner själv då vilka som kan se dina bilder men om du delar dem via Instagram och samtidigt publicerar dem på till exempel Facebook blir bilderna inte längre privata. Om du känner att din upphovsrätt har blivit kränkt på Instagram kan du fylla i ett formulär för upphovsrättsanmälan.
Det bästa sättet att undvika att någon använder eller sprider ditt material är att aldrig lägga upp det på Internet från första början.
Hej! Vet du om detta fortfarande stämmer?
Har du något inlägg om vad som gäller med bilder på Facebook?!
Hej! Det här blogginlägget har några år på nacken och jag kan tänka mig att Instagrams användarvillkor har förtydligats när det gäller upphovsrätt av de bilder man publicerar på Instagram. Jag har inte undersökt vad som gäller på Facebook men misstänker att det nog är ungefär samma sak, det vill säga att när man skapat ett konto (och därmed godkänt användarvillkoren) och publicerat material där så godkänner man också att materialet ska kunna visas även utanför Facebook – till exempel när man delar ett inlägg på en hemsida. Men det är fortfarande skaparen av bilden (fotografen/formgivaren m.m) som äger bilden – detta kan aldrig förhandlas bort (om det inte är så att du sålt rättigheterna vidare). För att få ett riktigt svar rekommenderar jag dig att läsa Facebooks användarvillkor.