Att byta ut snabba kolhydrater mot långsamma

För en vecka sedan tänkte jag om lite när det gäller mat. Jag har haft problem med magen till och från i flera år och nu ville jag verkligen göra något åt det. Jag har börjat äta enligt GI-metoden som förespråkar för mer långsamma kolhydrater. Det innebär att jag har försökt undvika snabba kolhydrater som pasta, ljust bröd, läsk och godis. Detta saker gör nämligen att blodsockret skjuter i höjden för att sedan snabbt falla igen.

Jag gissar att mina magproblem kan ha med blodsockret att göra, så för att hålla det på en mer jämn nivå äter jag saker som tar lång tid för kroppen att bearbeta. På så sätt slipper jag få mättnadskänslor efter att jag bara tagit några tuggor av mat eller bli så hungrig helt plötsligt så det känns som att jag kommer dö utan mat. Än så länge har det bara gått en vecka och jag har redan kommit på saker som jag tycker är krångligt.

Couscous istället för pasta

Jag har bytt ut pasta mot couscous men jag börjar tröttna på det. Är inte couscous egentligen samma sak som pasta, är det inte gjort av samma ingredienser? Jag äter fortfarande potatis. Vi äter det inte så ofta så det känns dumt att byta bort det.

Läs och kolsyrat vatten

Läsk försöker jag bara dricka på fredag- och lördagskvällar, men om det blir över till resten av veckan så dricker vi upp det. Jag har försökt byta ut det mot kolsyrat vatten istället men det känns som att det är samma sak som läsk (innehåller kolsyra och socker).

Frukost utan bröd

Det är svårt med frukost. Havregrynsgröt går fortfarande att äta, och det blir mycket yoghurt, smoothies, frukt och ägg. Men det känns som jag äter samma sak hela tiden. På en vecka har jag nog ätit bröd två gånger till frukost för att jag verkligen inte visste vad jag skulle äta annars, men det är ju bland annat bröd jag försöker undvika.

Jag vill verkligen att dessa förändringar ska bli vanor, det ska inte vara en diet. Men efter bara en vecka känns det som att jag inte riktigt kan njuta av maten. Någon som har förslag på hur jag ska göra för att det ska bli roligare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *