Dags att höststäda bloggen

höststäda bloggen

Som ett steg i att försöka skapa nya bra vanor vill jag försöka skala ner lite – logga ut och rensa för att känna att jag inte lägger ner tid på saker som inte är viktiga för mig. Hösten och vintern är ju en tid som är känd för att ge depressioner, något jag råkade ut för förra året. Ett sätt att förebygga detta kan vara att helt enkelt ta bort många måsten och borde – att eliminera kraven jag ställer på mig själv som egentligen är ganska onödiga.

Så jag kommer börja med att höststäda bloggen, som faktiskt tar upp mycket av min tid och energi.  Jag bloggar för att det är roligt och bloggen har länge varit en stor del av mitt liv. Då är det bra att regelbundet gå igenom bloggen och se till att det är lite ordning och reda.

1. Följa bloggar som faktiskt intresserar istället för att stjäla tid

Istället för att följa andra bloggare och skapa stress genom att försöka göra som de så kommer jag fokusera mer på min egen kreativitet och det jag gör. Istället för att irritera mig på bloggar som spammar mitt flöde med inlägg som inte längre intresserar mig så kommer jag sluta följa bloggarna. Jag vill lägga mer tid på bloggar som jag faktiskt läser – tänk kvalitet istället för kvantitet.

2. Se över innehållet – kategorier, länkar och bilder

Nu är det en bra idé att fundera på hur om jag har samma mål med min blogg som när jag startade. Om inte, så är det kanske dags att ändra bland formuleringar, kategorier eller bilder så att de stämmer överens. Rensa bland kategorierna, rätta till stavfel, undersök om bilderna är relevanta för innehållet samt dubbelkolla så att inga länkar (interna och externa) är brutna. Har jag tid över kan jag gå igenom hela arkivet för att titta så att allt ser bra ut.

3. Uppdatera Om mig-sidan

Jag rekommenderar alla bloggar att ha en Om mig-sida där det finns lite mer utförlig information om personen bakom bloggen. På min sida berättar jag varför jag började blogga och vad jag skriver om. Ett aktuellt foto tycker jag är obligatoriskt och till sist är det bra att ha med kontaktuppgifter – antingen en mejladress eller ett kontaktförmulär. Vill man komma i kontakt med mig utan att skriva en kommentar som syns för alla andra så är kontaktformulär ett bra alternativ.

4. Sökoptimera för att nå fler läsare

När jag flyttade bloggen från blogg.se till WordPress passade jag på att sökoptimera hela bloggen – åtta års innehåll! Det tog lång tid men det var så viktigt. När bloggen rankas högre bland sökresultatet på Google finns större chans att fler hittar den. Sökoptimering kan bland annat innebära att välja passande rubriker och underrubriker och använda alt-taggen för att sökoptimera bilder. WordPress har ett bra tillägg, Yoast SEO, som jag kan rekommendera starkt.

5. Fräscha upp designen och göra en grafisk profil

35% av mina besökare använder mobilen för att läsa bloggen. Min bloggdesign är responsiv (anpassas till att se bra ut i olika enheter) men jag tycker inte att den är särskilt fin – och som jag tidigare så håller jag på att förbereda för en ny design. Det är dags för en ny layout som känns lite mer som jag. I och med detta ska jag även göra en grafisk profil för bloggen. I en grafisk profil anger man vilka typsnitt, färger och logotyper som används.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *