Nu är det bara några få dagar kvar på 2017 – ett år som har varit mycket händelserikt och utvecklande för mig personligen. Dags för ett nytt år med nya möjligheter. ”Det här ska bli året då jag…” är det många som säger vid tolvslaget på nyårsafton. Brukar du sätta upp några nyårslöften? Jag brukar göra det men nu har jag bestämt mig för att skippa nyårslöften. Läs hela inlägget om du är nyfiken på varför, och även ta del av mina tips på hur du kan skapa mål istället för löften för det nya året.
Löften skapar förväntingar och press
Jag hakar upp mig på ordet löfte. Ett löfte kan skapa höga förväntningar, ställa stor press på att bli uppfyllt och ge dig besvikelse och dåligt självförtroende om det inte går i uppfyllelse. Ett löfte är något som ska hållas men vi vet ju alla hur svårt det är att hålla sina nyårlöften. Det kommer alltid finnas omständigheter som påverkar hur, när och till och med om ditt löfte uppfylls.
Skapa mål istället för att sätta nyårslöften
Ett mål är något du arbetar aktivt med för att uppnå och det ger dig lite mer svängrum än ett löfte. Ett bra mål är uppdelat i delmål och är ofta tidsbegränsade eller med en deadline. Det är också okej att misslyckas med dina mål eftersom de inte är löften – utan mer en vägledning. Om du, liksom jag, formulerar mål för det nya året, så glöm inte att skriva ner dina mål och titta på de ofta.
Fem steg för hur du sätter bra mål
1. Bestäm konkreta mål och undvik ordet ”inte”
Grejen med mål är att de ska vara tydliga och specifika. Att öka försäljningen i företaget är ett exempel på ett ospecifikt mål som bör utvecklas för att bli tydligare och därmed lättare att uppnå. Det ska handla om saker du ska göra – inte som du inte ska göra. Målen ska kännas positiva och motiverande, vilket ”inte-mål” sällan är.
2. Skapa Delmål och deadlines
Dela upp stora mål i mindre som sprids ut jämt under året. På så sätt blir det lättare att ta sig framåt och uppfylla de. Även tidsbegränsningar eller deadlines kan underlätta; ju längre fram i tiden målen ligger, desto mindre motiverade blir vi. Så genom att ha några delmål i månaden som vi arbetar med ökar chansen att vi till slut kommer uppfylla de huvudsakliga målen.
3. Planera målen och förbered i tid
Mina mål ska börja gälla den första januari – det är inte meningen att jag då ska sätta mig och fundera och planera. Det ska redan vara klart vid den tiden. Försök att inte fatta några hastiga beslut vid tolvslaget; det resulterar ofta i diffusa och orealistiska planer. Titta i din kalender och gör upp ett strategiskt arbete innan nyår som du sedan förbereder och tillämpar på riktigt.
4. Tillåt dig själv att misslyckas
Du har inte misslyckat förräns du ger upp. Räkna därför med att du kommer misslyckas på något sätt, men bli inte besviken när du gör det. Misslyckanden för nämligen med sig lärdomar och är en naturlig del i förändringsprocessen. Det är ju inte antal misslyckanden som avgör om vi lyckas utan snarare hur vi hanterar de.
5. Belöna dig själv för ditt arbete på vägen
För att du ska hålla motivationen uppe gäller det att komma ihåg att belöna dig själv för arbetet du gjort. När delmålen är uppfyllda och ett visst resultat har uppnåtts så är du en god bit på vägen. Ibland kan det vara en bra idé att berömma ditt beteende och faktumet att du försöker framför själva resultatet. Och kom ihåg att dina mål bara är mål; de är inga löften huggna i sten.
Jag börjar arbetet med att sätta mål för 2018 genom att i mellandagarna blicka bakåt och utvärdera hur 2017 har varit och vilka lärdomar jag tar med mig därifrån. Hur tänker ni kring det här med nyårslöften och målsättning? Känner ni ett behov av olika mål eller bestämmer ni de allt eftersom tiden går under året?