Tusen ord om 2017

Mitt år 2017 - en årssammanfattning

Ett år, 365 dagar. Nu är det dags att bläddra tillbaka till första sidan i kalendern och minnas det som har hänt. 2017 har bland annat inneburit halsbränna och personlig stress, ett mer strukturerat bloggande och många tankar om jobb och företaget. Men nu tar vi det från början…

Våren

När jag tänker tillbaka på året så känner jag att våren var den perioden då jag hade som mest inplanerat. Jag åkte tillsammans med min syster till Skottland, nätverkade med andra frihetstörstande entreprenörer och klippte av mig mer än halva håret.

Bloggandet blev mer seriöst
Jag började få mer respons från mina bloggläsare och bloggens Facebook-sida fick fler följare. Nu var det dags att bli PRO-medlem i intresseorganisationen Influencers of Sweden, där jag tidigare varit gratismedlem. I slutet av mars deltog jag på The Influencer Convention – en tvådagars konferens om influencers marketing där jag tog del av före­läsningar, workshops och nätverkade med andra influencers. Riktigt kul, intressant men samtidigt läskigt!

Dags att fatta några beslut
Det var, och är fortfarande, svårt att vara sin egen chef och det kändes som att jag alltid behövde ligga ett steg före. Jag fick en krönika publicerad, hade möten med reklam­byråer om att eventuellt börja skriva för dem och funderade på hur jag skulle hitta fler uppdrag. Nu firade jag även ett halvår som egenföretagare men jag sökte fortfarande en vanlig anställning eftersom jag behövde en mer fast inkomst varje månad. Fast allra helst ville jag arbeta mer i företaget.

Vart är mitt liv egentligen på väg?
Jag insåg att jag inte längre kunde fortsätta jobba utan att veta vart jag var på väg. Jag var osäker på vad jag egentligen kunde och ville göra; så jag lyssnade på mitt hjärta och formulerade en framtidsdröm. Men jag insåg sedan att jag måste börja jobba idag för att kämpa mig dit – det går inte att spola fram tiden. Jag måste våga satsa (och därmed också riskera att misslyckas) och faktiskt utmana mig själv för att kunna utvecklas och komma vidare.

Sommaren

Under sommaren försökte jag släppa lite på jobbkraven och njuta lite men jag tyckte att det var svårt. När en del av mitt företag också är en slags hobby – hur vet jag då vad som är jobb och vad som inte är det? Under sommaren publicerade jag bland annat min första video på Instagram och anordnade en tävling på bloggen.

Rör om i grytan och jobba smartare
I juni fick jag rådet att röra om lite i grytan och att jobba smartare istället för hårdare – något jag borde påminna mig själv om oftare nuför tiden. Jag skickade iväg offerter till två företag  och fick kontakt med en content marketing-byrå som jag senare på året började skriva för.

Dags att ta tag i mitt liv
Det var svårt att veta vad jag kunde jobba med idag för att ta mig dit jag ville. Jag tog reda på vad jag ville göra men det var inte riktigt vad jag egentligen borde göra. Till slut kände jag mig besegrad och insåg att jag behöver en heltidsanställning – det gick inte att leva enbart på företagets intäkter. Så jag fortsatte söka jobb, men slutade slösa tid på att söka jobb jag inte ens vill ha.

Spenderade mycket tid tillsammans med min syster
Under sommaren spenderade jag en hel del tid med min syster. Vi besökte bland annat Vallby Friluftmuseum och jag fotade när hon sprang Color Obstacle Rush tillsammans med några vänner.  Vi åkte även på lägenhetsvisningar tillsammans, både i och utanför Västerås. Till sist börjde jag måla i mina målarböcker varje söndag och funderade på om det här med bullet journal kanske är något för mig.

Hösten

Sen kom hösten och med det en deppig period. Jag kände mig orklös, gillade inte mörkret som kom med årstiden, gick på många jobbintervjuer utan resultat och min mage började dessutom reagera dåligt av järntabletterna jag tog som blodgivare.

Ett år som egenföretagare
Nu hade jag varit egenföretagare i ett helt år, men eftersom jag uppmärksammade halv­­årsdagen mer så kändes det nu som två år istället. Jag hade nu bestämt mig för att hitta en heltidsanställning istället för att jobba 100% i företaget men precis lagom tills jag fattade det beslutet fick jag några frilansuppdrag – lite typiskt men mycket roligt!

Några guldkorn fanns det dock
Trots att hösten till en stor del var deppig för mig så var det några saker som gick riktigt bra. Jag deltog på företagsmöten och blev riktigt stolt över mig själv som minglade på riktigt bra. Jag blev inte ens nervös – men var osäker på om det var positivt eller negativt. Det gav mig i alla fall en bra känsla och en stor kick till självförtroendet.

Velar fortfarande mellan företaget och att hitta en anställning
I slutet av oktober slog jag faktureringsrekord vilket gjorde mig peppad för att faktiskt försöka jobba mer i företaget. Samtidig efterlyste jag ett jobb i sociala medier eftersom jag nu verkligen behövde en fast inkomst och la i en högre växel i jobbsökandet. Men jag märkte att det är svårt att fokusera på en sak när man försöker hålla något annat igång samtidigt.

Vintern

Vintern är svår att sammanfatta eftersom den inträffade nyligen. Jag träffade bland annat en barndomsvän som jag inte sett på länge och började ta andra, mildare, järn­­tabletter som fick orklösheten att försvinna något.

En reviderar veckoplaneringsrutin
Jag fortsatte söka jobb och åkte på intervju till bland annat Sala och Surahammar. Nu insåg jag också att de deadlines jag sätter för mig själv även kunde göra mig besviken och skapa onödig stress. Jag behöver deadlines för att över huvud taget vilja sätta igång med saker men nu var det dags att prova andra sätt att göra veckoplaneringar för att se om de passar bättre.

En förtydligad bloggnisch
På bloggen gjorde jag små men viktiga förändringar för att förtydliga nischen och göra det tydligare – både för läsarna men även för mig själv – vad bloggen egentligen handlar om. Jag städade den lite, kan man säga, för att den skulle bli lite mer som jag vill.

Så där, ett år, och mycket som har hänt. Nu undrar jag hur ditt 2017 var? Har du gjort en årssammanfattning och vad tycker du var den största lärdomen 2017?

2 reaktioner på ”Tusen ord om 2017

    • Caroline skriver:

      Precis, bara för att man jobbar hårdare så behöver inte det alltid betyda att man jobbar effektivare. Kul, jag ska läsa ditt inlägg nu 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *