Att jobba på en klämdag som egenföretagare

Att jobba på en klämdag som egenföretagare

När jag skriver det här inlägget är det måndag den 5 juni, dagen före Nationaldagen – en så kallad klämdag då många jobbar halvdag eller till och med är lediga. Men jag tror att jag, liksom många andra egenföretagare, jobbar på som vanligt.

Det krävs mycket arbete och planering att kunna vara ledig när du vill

Som egenföretagare har vi nämligen full frihet att själv bestämma när vi vill jobba. Det finns liksom inga klämdagar eller röda dagar – men det där med att ta helg försöker jag hålla på. Det är lite av tjusningen med att driva eget företag – du kan vara ledig när du känner för det (en annan fördel är att du kan arbeta var du vill). Jag försöker göra det när många andra jobbar; tänk att kunna åka och veckohandla en morgon när det bara är du och pensionärerna i affären, eller gå en runda på stan en tidig förmiddag när det inte är så mycket folk där! Men för att kunna göra det måste vi jobba mycket och framför allt – jobba smart. Därför tycker jag att sådana här klämdagar och röda dagar mitt i veckan ställer till det lite.

Som egenföretagare är du beroende av hur du presterar

Missförstå mig inte nu. Hade jag varit anställd hade jag jobbat mina 40 timmar i veckan. Jag hade sett fram emot klämdagar eftersom jag hade fått min månadslön som vanligt, även om verksamheten på jobbet var stängd de dagarna. Som egenföretagare fungerar det lite annorlunda. Mitt jobb är kopplat till resultatet vilket innebär att om jag inte jobbar så kommer det inte in några pengar. Jag får inte lön den 25:e varje månad – istället ramlar det in pengar på bankkontot efter att jag lyckats sälja mina texter, vilket blir ganska oregelbundet.

En tid att faktiskt kunna jobba ostört

Så, nu sitter jag här – på en dag då många andra är lediga från jobbet – och jobbar. Och jag kommer jobba även imorgon, på Nationaldagen, eftersom jobbet aldrig tar slut. Men det kan vara rätt trevligt ändå att kunna jobba ostört. Det är nu man ska passa på att ta itu med de där jobbiga surdegarna som aldrig blir riktigt gjorda. För om jag jobbar tillräckligt smart nu (jag använder ordet smart istället för hårt – eftersom ingen egentligen bör jobba hårt, det är så man går in i väggen) kan jag planera in ledighet när jag vill och att ha den möjligheten är ovärderligt för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *