Författardrömmarna finns fortfarande

Författardrömmar - en skrivbok och tre vässade pennor

Jag vill någon gång i framtiden ge ut en bok – en roman. Ända sedan jag var liten har jag skrivit mycket och drömt om att bli författare – då blev det ofta små berättelser och numera handlar det om blogginlägg och texter jag producerar som frilansskribent. Men mina författardrömmar finns fortfarande där. Nu börjar jag fundera på om jag tycker om att skriva för att det går så lätt för mig eller om det går så lätt för mig för att jag tycker om det?

I ett flow spelar tid och rum minde roll

Det här med att skriva sker faktiskt ganska oregelbundet för mig. Det är svårt att tvinga fram orden – jag måste vara i ett speciellt flow för att det ska fungera bra. Ibland blir det klockan 23:30 en lördagskväll när jag sitter i sängen med datorn i knät och ibland blir det kl. 07:00 en tisdagsmorgon vid skrivbordet. Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är – när jag kommer igång att skriva så vill jag fortsätta tills jag fått ur mig allt.

inspireras av verkligheten och fantisera ihop en historia

Dessutom är det ibland skönt att skriva skönlitterärt. Att  låta fantasin flöda och  hitta på en historia som egentligen inte har så mycket med mig att göra. Som författare och skribent påverkas man såklart av sin omgivning och sina upplevelser men det är lite det som är grejen – att inspireras av verkliga livet och spåna vidare på det, att hitta på historier och personer som inte riktigt finns.

Orden måste skrivas ner istället för att behållas i huvudet

I januari köpte jag några nya prylar till hemmakontoret, bland annat lite nya blyertspennor. På förpackningen som de ligger i står det Write – en tydlig uppmaning att skriva. För även om det ibland går trögt att skriva så måste jag det. Jag vill (och behöver) få ut mina känslor och funderingar, formulera dem i text, istället för att behålla dem i huvudet. Men ibland är det svårt att börja.

att skriva lite varje dag fungerar bäst

Jag provade under en period i våras att sätta mig vid datorn varje morgon och inte göra något annat den dagen förrän jag hade skrivit 400 ord på boken som jag så småningom vill ge ut. Det hjälpte – jag skrev verkligen mycket men till slut dök det upp andra saker som jag prioriterade mer – saker som genererar en faktiskt inkomst.  Och det var det där med flowet igen. Det går inte att tvinga fram text. Det går liksom bäst när det får komma fram naturligt och då gäller det att inte försöka hejda det.

Vad har ni för slags skrivvanor? Skriver ni dagbok varje kväll, bloggar ni dagligen eller arbetar med text på annat sätt? När, var och hur skriver ni bäst? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *