Känner du dig också som en bluff ibland?

Att känna sig som en bluff

Jag lever inte alltid som jag lär. Så där, nu var det sagt! Jag jobbar som skribent men ibland när jag varit slarvig så kan ni hitta stavfel i mina blogginlägg. Jag älskar att skriva att göra-listor men det är ovanligt att jag faktiskt genomför samtliga punkter på listan. Jag driver eget företag men då och då känner jag mig inte som en egenföretagare. Jag känner mig som en bluff och väntar på stunden då någon ska avslöja mig. Men vet ni vad, det är helt okej att känna så här!

Du är inte ensam

Det är inte ovanligt att bli osäker på sig själv och sin egen förmåga. När du däremot har genomfört något och detta med framgång – då måste det väl ändå vara ett bevis på att du faktiskt kan prestera? Ändå så dyker de där känslorna upp ibland.

”Jag kommer när som helst bli påkommen.”

”Jag är en bluff. Jag klarar inte av att följa mina egna råd. Jag låtsas veta vad jag gör när jag egentligen inte har en aning. Jag tar mig an jobb jag inte klarar av. Jag hade bara tur som lyckades. Jag fick ju hjälp. ”

En sak kan vara bra att veta när detta händer – du är inte ensam, även om det känns så.

Det kan få negativa konsekvenser

Det är när de här tankarna får gro i huvudet som det skapas olika former av självsabotage med orealistiska mål och nedvärdering av sig själv när målen inte uppfylls. Detta blir då en bekräftelse på att det som upplevdes från början är sant.

Rösten i huvudet säger: ”Vad var det jag sa; du är en bluff…”

Det är svårt att ta åt sig ära eller beröm när man egentligen inte känner sig värd det. Det är enklare att skylla på tur eller tajming – och din egen bedrift känns inte särskilt betydelsefull.

Men alla är vi väl människor?

Faktum är att vi alla är människor och för de allra flesta av oss går saker bra ibland och dåligt ibland. Det är när vi inte pratar om sånt här som vi får för oss att andra har det lättare och är duktigare. Vi övervärderar andras prestationer och nedvärderar vår egen – trots att vi kanske egentligen ligger på samma nivå.

Det gäller att klura ut hur man tar sig vidare. Kanske genom att börja ta åt sig av komplimanger vi får, att stå på oss vid löneförhandlingar, att prata med andra om det, att fake it ’til you make it samt att sträcka på sig och sticka ut hakan lite.

Var den du är istället

Som introvert är jag van vid att bära en mask vid olika tillfällen. Samtidigt vet jag att jag då inte riktigt är mitt sanna jag. Jag tänker ungefär på samma sätt när det gäller de här bluff-känslorna. Om du är dig själv så finns det inget att gömma sig bakom; du behöver inte vara orolig över att bluffen ska avslöjas när den inte ens finns.

Så dela med dig av misslyckanden, erkänn saker, tala sanning, låt sprickorna synas – och var stolt! Saker och ting blir inte alltid som man tänkt sig men när vi lyckas så förtjänar vi bekräftelse och beröm. Då gäller det att komma ihåg att ge sig själv en klapp på axeln och sluta känna sig som en bluff.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *