Så rensar du upp på jobbet inför julledigheterna

Så kan du rensa på jobbet inför julledigheterna

Tiden går rykande fort och nu är det inte många dagar kvar tills julen är här. Vare sig du har planerat in långledigt eller bara tar några strödagar här och där så finns det vissa saker du kan göra nu för att rensa på jobbet inför julledigheterna. Spara inte rensningen till efter nyår, utan se de här sista dagarna som en chans att röja upp lite så att du känner dig redo för det nya året med nya möjligheter!

Ta en titt i i kalendern

Nu är det dags att ta en titt i kalendern för se vad du har inplanerat. Se till att få klart det som måste bli klart innan jul, för när det väl är klart har du inget som hänger över dig under ledigheten. Förmodligen har du kanske inte så mycket i mellandagarna men finns det något i januari som kan behöva förberedas redan nu? Skissa på en plan med dina pågående projekt och lösa trådar. Titta inte för långt fram bara, du vill inte börja stressa upp dig över saker för tidigt.

Städa skrivbordet

Jag vet inte hur det är med er men jag skulle tycka att det vore trevligt att komma tillbaka till ett städat skrivbord på jobbet när julledigheterna är över. Så ta tag i pappershögarna, ställ gamla kaffemuggar där de ska stå, lägg pennorna i pennhållaren, gå över bordsytan med en trasa och passa på att rengöra tangentbord, mus och datorskärm också.

Rensa i mejlhögen

Det här passar mer dig som redan är duktig på att hålla ordning i mejlinkorgen istället för dig som skulle behöva månader för att rensa och sortera. Börja med att skapa olika slags mappar för att få en bättre översikt – flytta sedan mejlen till lämplig mapp. Gå sedan igenom mapparna, en efter en. Gör filter för kommande mejl, t.ex. nyhetsbrev, så att de åker direkt in i rätt mapp istället för att ligga och störa i inkorgen. Glöm inte att tömma skräppost-mappen och papperskorgen när du är klar!

Sätt Autosvar på mejlen

Med ett autosvar på mejlen berättar du för andra som försöker nå dig via e-post att du är ledig och eventuellt att du kanske läser mejlen men inte har möjlighet att svara. Glöm inte att skriva vilket datum du återkommer till jobbet. I autosvaret kan det också vara bra att hänvisa till en kollega som jobbar under julen, som kan vara lättare att få tag på. Om du är riktigt schyst så pratar du även med den kollegan och går igenom vilka ärenden som kan tänkas komma in.

Rensa bland filer på datorn

Det är väl ungefär likadant med datorn som med skrivbordet; det är trevligt att ha det fint och rensat när du kommer tillbaka efter ledigheterna. Antingen så planerar du in en dag då du tar tag i rensningen eller så gör du lite här och lite där. Skapa mappar efter kategorier som fungerar i din vardag, flytta dokument och rensa bort det du eller dina kollegor inte behöver. Försök håll datorns skrivbord så tomt som möjligt och skapa genvägar till program du använder ofta.

Hur ska ni göra i jul? Blir det långledigt eller är det jobb som gäller? Själv kommer jag jobba över jul och nyår, med ett uppehåll i mellandagarna. Det är nog vanligt att många egenföretagare gör så, eller vad tror ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *