Starta det nya året utan ohälsosam stress på jobbet

Starta det nya jobbet utan ohälsosam stress på jobbet

Ohälsosam stress – du har kanske upplevt det själv. Den där känslan att du nog borde dra ner på tempot lite, lära dig att prioritera bättre och sluta skjuta upp saker till framtiden. Lite stress kan göra oss mer effektiva men mycket stress blir lätt ohälsosamt. En konsekvens av ohälsosam stress kan bli att den där berömda väggen plötsligt dyker upp och genom kraschen med den så förändras hela tillvaron.  Varför inte försöka starta det nya året utan jobbstressen du blivit så van vid? För att det ska bli en möjlighet gäller det att börja inifrån – med dig själv. Men det är så klart lättare sagt än gjort.

Fundera på Hur du egentligen mår

Innan det går att åtgärda vad som gör dig sressad så behöver du veta vilka symptom du har och hur du egentligen mår. Anteckna det du upplever under exempelvis en vecka. Då får du med både vardagar då du jobbar men även helg – som ju ska vara en återhämtningstid.  Stressymptomen kan vara fysiska som huvudvärk, magbesvär, trötthet och  värk men även psykiska som irritation, otålighet, spändhet eller prioriteringssvårigheter.

Ta dina stressymptom på allvar

Stress är ett tecken på att din kropp är uppe i varv. Det är inte farligt men upplever du mycket stress ofta så kan symptomen bli svåra att vila bort. Det blir då lätt att inte ta den på allvar. Skyll inte på att ditt jobb är ett sådant som alltid innebär lite stress, eller att du är en känslig person som lätt blir irriterad. För ju längre stressen hänger med – desto större blir den. Och till slut smäller det. Låt det inte gå åratal innan du tvingas förändra sin situation, utan ta tag i den medans du fortfarande kan välja att göra det. Kom också ihåg att när stressen väl lett till utbrändhet kan resan tillbaka ta mycket lång tid och upplevelsen kan komma att prägla dig för resten av ditt liv.

Ta reda på när och varför du mår som du mår

Anledningarna till stress kan vara många. Ofta hänger det ihop med att det är svårt att mentalt koppla bort jobbet vid stunder då du inte jobbar.  Nu går det ju att läsa mejlen på telefonen och jobba hemifrån vilket suddar ut gränserna för vad som är jobb och vad som är fritid. Yttre faktorer, som hög arbetsbelastning, dålig arbetsiljö, arbetsrelationer som inte klaffar och hög ljudnivå kan också ha en negativ påverkan på din hälsa. Pressen kan också komma från dig själv – omedvetet eller medvetet.

Bestäm återhämtningsåtgärder och utvärdera

Nu är det dags att skapa åtgärder för ökad återhämtning, för det är det som är nyckeln. Bestäm olika åtgärder för olika situationer och tänk på att variera dig – det som är nytt och annorlunda blir spännande! Sitter du mycket på jobbet så ta en promenad,p rata med en kollega om du ofta känner dig ensam, ta en stund för dig själv om du har ett socialt jobb eller ansträng kroppen om du har ett jobb som kräver mycket tankearbete. Utvärdera hur du mår efter varje åtgärd och kom ihåg vad du lärt dig.

Bli medveten om ditt beteende och mående

Det sista steget handar om att fortsätta vara medveten om ditt eget mående och beteende. Stress kommer alltid finnas i olika former men du kan nu påverka hur du beteer dig inför den. Du kan känna igen stressymptom och vet hur du kan agera för att må bättre om de kommer för ofta. Då är det bara att plocka fram och tillämpa återhämtningsåtgärden som passar den aktuella situationen bäst.

Mer läsning inom ämnet
Släpp alla måsten på semestern
En mindfulnessguide för den förvirrade

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *