Inlägget innehåller pressutskick och annonslänkar, läs mer i min PR-policy
När jag säger mindfulness – vad tänker du på då? Är det sådana där målarböcker för vuxna, att sitta med benen i kors och meditera eller att analysera hur maten du äter egentligen smakar? Faktum är att det kan innebära precis vad du vill – bara du fokuserar på nuet och låter värderande tankar passera.
Den amerikanska skådespelerskan, komikern och programledaren Ruby Wax har under hela sitt liv lidit av återkommande depressioner. När hon inte fick den hjälp hon behövde bestämde hon sig för att studera mindfulnessbaserad kognitiv terapi på Oxford-universitetet. Sedan skrev hon en bok om det, Lugna ner dig! En mindfulnessguide för den förvirrade, och den boken har jag nu fått läsa.
Tankar på stress gör oss stressade
Det är något med mindfulness som lockar mig personligen. Jag har, som tur är, aldrig drabbats av depression eller sån där stress som får folk att gå in i den berömda väggen. Men jag funderar på många saker som ständigt kämpar om min uppmärksamhet och jag känner att det finns massor av saker jag vill, borde och ska göra och det går ju inte att göra allt samtidigt.
Medan vi klagar över att våra kom ihåg-listor är oändliga får vi inte glömma att det är vi själva som har gett upphov till dem.
– Sidan 25
En lättläst och innehållsrik bok
I Lugna ner dig! En mindfulnessguide för den förvirrade förklarar författaren med många liknelser, underhållande språk och personliga berättelser att det är den moderna människan som har uppfunnit konceptet stress och att vi idag låter det styra oss. Boken är lättläst och författaren delar öppet med sig av sina tankar och erfarenheter av psykisk ohälsa. Hon drabbades återigen av depression medans hon skrev boken och insåg, genom mindfulness, att hon inte längre behövde vara rädd för sina känslor.
Genom boken ger hon råd till människor i olika faser i livet och presenterar ett sexveckors program för ett hälsosammare och mer harmoniskt liv. Det handlar om att träna sin förmåga att vara uppmärksam på sina sinnen. Vi går ofta på autopilot, vilket kan vara bra när vi vill hinna med att göra mycket, men vi blir då mindre uppmärksamma på nuet.
Till skillnad från allt annat du gör i livet handlar mindfulness inte om att göra rätt. Även om du gör fel blir det rätt ändå, eftersom du inte ska försöka förbättra någonting eller tömma huvudet på tankar. Det går bara ut på att lägga märke till vad som pågår inuti huvudet.
– Sidan 106
Mindfulness är kanske värt ett försök?
Jag gillar verkligen om den här boken. Egentligen har jag inte läst så många andra böcker inom ämnet tidigare men det här kändes som en bra inledning. Och jag tror att det är författarens språk och ärlighet som gör det så bra. Jag erkänner; jag läste inte kapitlet om hur hjärnan fungerar och vetenskapet bakom mindfulness så noga som jag kanske borde ha gjort, men jag tror ändå jag lyckades ta dela av vad förattaren ville förmedla; nämligen att det kan vara värt ett försök att, genom eget ansvar och mindfulness, lyssna inåt för en gångs skull istället för att försöka hålla sig ständigt sysselsatt och till slut riskera att drabbas av kortslutning.
Och Ruby Wax vet vad hon talar om. När hon drabbades av depression som värst blev hon inlagd på sjukhus och blev sittandes på en stol i månader därför att hon var för rädd för att resa sig ur den. I sin bok berättar hon att hon numera försöker tänka att det kommer gå över; även om det inte känns så när depressionen väl har sitt grepp om henne. Hon försöker rida på vågen i stället för att dras ner under ytan.
Tack Printz Publishing för recensionsexemplaret!