Min kamera och hur jag fotar med den

Olympus E-M10 Mark II med objektivet M.ZUIKO Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 II R

Under hela min tid som bloggare, fram tills för sju månader sedan, har jag fotat med mobilkameran och en gammal digtalkamera. När jag startade företag i september 2016 och inkluderade bloggen som en del av detta, kände jag att det var dags att investera i en bättre kamera och fördjupa mina kunskaperna inom fotografering för att öka kvaliteten på bloggens innehåll. Så i dagens inlägg berättar jag lite om min kamera, vilka in­ställningar jag använder samt hur jag brukar tänka när jag ska fota. Läs vidare om det är något som kan intressera dig!

detta letade jag efter i en ny kamera

Jag hade egentligen bara tre krav när jag letade efter en ny kamera: Jag skulle så klart kunna ta bra bilder med den men den skulle även se lite mer annorlunda ut än andra kameror som finns att köpa. Jag ville även att den skulle ha en sökare (det där lilla hålet man kan kika genom för att se hur bilden blir – kan vara bra att använda vid fotografering i starkt ljus) och kameran skulle inte heller vara för stor eller tung.

När jag åkte till butiken och kikade på de kameror som fanns där så var det en från den japanska märket Olympus som uppfyllde alla mina krav. Hela namnet på kameran är Olympus E-M10 Mark II och till den köpte jag ett objektiv, M.ZUIKO Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 II R.

Några andra saker som är ett plus och en sak som kan vara lite irriterande

Olympus E-M10 Mark II har två förhöjda inställningsrattar, vilket är gör att kameran ser lite mer komplicerad ut än vad den egentligen är, och den har dessutom en vinklingsbar pekskärm (vilket jag egentligen inte utnyttjat så mycket än) med vilken man även kan bestämma fokuseringspunkten genom att trycka på skärmen. Det går att ansluta kameran till mobilen via wifi (ytterligande något jag inte provat än) och tycker man inte om det där klickljudet man får höra när man tar ett foto så går det att göra ljudlöst. Men jag tycker att det är lite av charmen med en systemkamera.

Nu kanske ni undrar om det finns något som inte är så bra med denna kamera? Och, jo, det finns det. Eller, det är snarare en sak med objektivet – inte kameran. Innan det går att fota med objektivet måste det låsas upp vilket man gör genom att vrida lite på det (precis som när man ska zooma in). Detta kan göra det svårt att ta bilder fort eftersom det tar lite längre tid innan kameran är redo. Men jag vande mig snabbt vid detta.

Olympus E-M10 Mark II med objektivet M.ZUIKO Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 II R

Lite Inställningar jag använder och hur jag tänker när jag fotar

Nu är jag ingen professionell fotograf – jag kan inga facktermer eller komplicerade inställningar. Jag har lärt mig genom att prova mig fram och såklart genom att läsa instruktionsboken. Jag brukar ha inställningen P-mode, vilket betyder att kameran automatiskt ställer in bländare och slutartiden enligt motivets ljusstyrka. För någon månad sedan blev jag riktigt glad när jag insåg att jag genom att vrida på den bakre inställningsratten kunde ändra exponeringen, vilket gör bilderna ljusare. Jag brukar ställa in det på mellan 0.0 till +1.0 då jag gillar ljusa bilder, men det beror såklart på hur ljust det är när jag fotar.

Jag fotar alltid i dagsljus och kommer förmodligen aldrig använda kamerablixten. Är jag inomhus ser jag till att fota i närheten av ett fönster och blir det utomhus ser jag till att det blir i skugga istället för direkt solljus (vilket kan ge för stor kontrast). Jag har lärt mig att utnyttja de soliga dagarna som våren hittills har varit vänlig nog att bjuda oss på – och passat på att fota massor till bloggen. Vid grått väder är det nämligen svårt att få till det där bra ljuset i bilderna… (vintern är till exempel en bloggares värsta marddröm när det gäller fotografering). När jag vill föra över bilderna från kameran till datorn tar jag enkelt ut minneskortet (som rymmer hela 32 GB!) och lägger in det i datorn. Detta går kanske att göra via wifi, men det har jag inte vågat mig på än.

Olympus E-M10 Mark II med objektivet M.ZUIKO Digital 14-42 mm 1:3.5-5.6 II R

Sammanfattning

Jag upplever Olympus E-M10 Mark II som en prisvärd kamera och inte nödvändigtvis den mest avancerade. Den passar bra för er som inte riktigt är proffs än när det gäller fotografering men som ändå passerat nybörjarstadiet. Personligen känner jag att jag borde utforska och experimentera kamerans funktioner ännu mer men jag kan redan nu rekommendera den till er som vill en kamera som är enkel att använda och dessutom har det där häftiga retro-utseendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *