Ett alternativ till godis: Hemmagjord hasselnötsglass

Hemmagjord hasselnötsglasss med Nutella och jordgubbar

Så här när vi närmar oss julen, med all dess tunga och mastiga mat, vill jag ge ett tips på ett alternativ till julgodiset du kan köpa i butik. Själv äter jag choklad (min svaghet…) nästa varje helg men jag vill verkligen börja göra mer efterrätter själv och framför allt bli lite mer hälsosam. Hemmagjord glass är lite krångligt att göra men du kan bestämma helt själv vad du vill ha i den, vilket gör att du vet exakt vad glassen består av – till skillnad från glass du köper i butiken.

Denna glass är gjord på Nutella – en hasselnöts- och chokladkräm – som kanske inte är världens nyttigaste mat du kan stoppa i dig – men det är ändå väldigt gott! Det är lite svårt att få till rätt konsistens på glassen men det är alltid roligt att prova något nytt. Jag serverar min hemmagjorda glass med färska jordgubbar och mandelspån.

Hemmagjord hasselnötsglasss med Nutella och jordgubbar

HEMMAGJORD HASSELNÖTSGLASS

3 dl mjölk (3%)
2 ägg
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 dl (≈ 100 g) Nutella
Färska bär

Receptet ger 4 portioner

Värm mjölken i en kastrull, ta från värmen precis innan den börjar koka. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i en bunke. Vispa ner den lite varma mjölken i äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme, under omrörning, tills smeten har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vispgrädde och Nutella. Låt smeten svalna helt innan den körs i en glassmaskin.

Kör blandningen i glassmaskinen ca 30 minuter – tills glassen blivit krämig (se anvisning till glassmaskinen). Lägg upp i skålar och servera med färska bär.

Receptkälla: ICA

Om du har några förslag på godis eller efterrätter jag kan göra själv istället för att köpa i butiken – skriv gärna en kommentar så kanske jag provar dem!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *