Så använder du dina mål som en kompass

att sätta mål och använda dem som en kompass

Nu är det december, vilket betyder att det snart är dags att fundera på nyårslöften och sätta mål för 2017. En sak jag har insett de senaste veckorna är hur viktigt det är att faktiskt arbeta medvetet och närvarande i nuet för att kunna uppnå målen för framtiden.

Sätt varken för stora eller för små mål

Det är viktigt att ha mål att arbeta efter men de måste kännas lagom stora. Är de för små blir det inte den utmaning som behövs för att vi faktiskt ska känna oss motiverade att jobba oss mot dem. Men är målen å andra sidan för stora kan de få oss att känna oss misslyckande redan innan vi börjat arbeta. Det är bara du som vet vart gränsen går för dig och det tar du reda på genom att prova dig fram.

Det du gör idag ska ta dig ett steg närmare dina mål

Personligen har jag lite svårt att leva i nuet – jag planerar mycket för framtiden, jobbar med mina att göra-listor och drömmer mig bort. Men faktum är att det är vad jag gör idag som styr när (och om) jag faktiskt når mina mål. Så här kommer en liten påminnelse till alla som känner som jag: Det du gör just nu är vad som tar dig till dit du vill vara. För det går ju inte att spola fram tiden – hur mycket man än önskar det ibland. Att sätta delmål och belöna dig själv kan underlätta när du känner att du vill ha kommit längre än vad du egentligen har gjort. Se ditt mål som ett berg och varje dag som ett steg närmare mot toppen.

Dina mål är din kompass när du känner dig vilse

Mål fungerar som drömmar och tvärtom – som motiverar oss att fortsätta när det blir jobbigt – men också som en slags kompass som leder oss på rätt väg. De ser (förhoppningsvis) till att vi håller oss fokuserade på vad som är viktigt för oss istället för att virra ut på småstigar som inte leder någonstans. Utan mål är det svårt att veta vart vi vill komma. Om vi inte vet vart vi vill någonstans – hur kan vi då veta när vi kommit fram? Genom att dokumentera våra mål så är det enklare att blicka tillbaka och inse att vi faktiskt har gjort en resa, åstadkommit något och utvecklats.

Så nu är jag lite nyfiken: har du börjat fundera ut mål eller nyårslöften för 2017? Kommentera gärna och dela med dig av dem.

3 reaktioner på ”Så använder du dina mål som en kompass

 1. Sanna Rosell skriver:

  Återigen blir jag så inspirerad och peppad av att läsa dina inlägg! Detta ämne är något jag funderar och arbetar mycket på – målsättning. Jag brukar jobba efter mottot ”tar det här valet dig närmare dit du vill?” när jag står inför något som antingen kan hjälpa eller stjälpa mina mål. Eller, vad kan jag göra idag som gör mig till den jag vill vara imorgon?

  • Caroline skriver:

   Precis! Författaren Neil Gaiman pratade om detta i ett av sina tal (runt 03:40 börjar det). Att föreställa sig sitt mål som ett berg. När man tvekar på vad man ska göra så är det dags att fråga sig om denna väg tar en närmare eller längre ifrån berget? Då är det lättare att bestämma sig och faktiskt jobba framåt istället för bakåt. Det här med målsättning är smart =)

   • Sanna Rosell skriver:

    Tack för länken, det klippet ska jag kolla in. Den rätta vägen upp på berget, mot toppen, är ju ofta den tyngsta så ”genvägarna” runtom är alldeles för lätta att slinka in på… Bergmetaforen är riktigt bra, jag kommer anamma den mer framöver. Hittills har jag tänkt att bra/mindre bra vanor är som en djungel i hjärnan (djungeln = tankarna som vi sätter i praktik som vanor). De vanor vi ofta tar, men inte är så nöjda med, är de stora, vältrafikerade vägarna genom djungeln. De vanor vi inte gör, som vi vill bli bättre på, är de snåriga, svårframkomliga stigarna. Men ju oftare vi tar småvägarna, blir de lättare att gå på. Samma sak med vanor – ju oftare vi gör bra val, desto snabbare blir de goda vanor. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *