Ett brev till mitt 16-åriga jag

ett brev till mitt 16-åriga jag carolinewm.se

Caroline,

Idag fyller du 16 år, grattis på födelsedagen! Det känns kanske som lång tid tills du fyller 26, men det kommer gå så fort – för fort. Du har nu stora planer för framtiden men du kommer så småningom inse att åldern egentligen inte spelar så stor roll. Som förvirrad 16-åring hoppas du att framtiden ska få dig att känna dig mer vuxen men jag måste redan nu krossa den tanken lite. Men du kommer vara rätt nöjd med livet, ändå.

Framtiden blir det du gör den till. Istället för att redan nu oroa dig över att i framtiden ångra att du inte gjort saker du velat göra – så bege dig ut och gör dem! Du är kapten över ditt liv och vilket liv du har att leva! Bli inte osäker inför nya situationer  – försök istället forma dem så som du vill. Det är nämligen aldrig för sent att bestämma över sitt eget liv.

Du är nu osäker på om det du gör verkligen är vad du vill eller om du gör det för att det är vad som förväntas av dig. Mitt råd är att faktiskt känna efter. Beslutet att sluta spela handboll, som du bara började med på grund av att dina kompisar gjorde det, var ett steg i rätt riktning. Det ska du ha stort beröm för. Känn efter med hjärtat och försök att undvika att tänka på de saker som andra i din ålder gör och hur mycket av det som du inte gör. Istället för handbollen borde du kanske testa att promenera oftare, börja jogga eller yoga. Att motionera ensam är nämligen något jag tror passar dig bättre. Då är du alltid vinnaren.

Att jämföra dig med andra är lätt, jag vet, men det kommer kännas så mycket bättre om du faktiskt fokuserar mer på dig själv. Värdera inte andras åsikter över dig egen, det är ju bara du som ska leva ditt liv. Du vill inte sitta som 80-åring och tänka att ditt liv inte varit ditt eget. Känn dig inte värdelös för att du inte haft någon du kan kalla för pojkvän. Det är bara ett tecken på att du inte hittat någon som känns rätt. Det betyder inte att du är ful, tråkig eller barnslig – snarare tvärtom. Du vet vad du letar efter och om det nu råkar vara så att ingen du träffat har uppfyllt dina krav så är det ju inte dig det är fel på.

Det är inte hela världen att inte få högsta betygen i alla ämnen i skolan. Du överlever. Varför inte försöka ta saker lite mindre personligt? Istället för att förändra dig själv för olika jobb – som många andra försöker med men få lyckas – och försöka passa in i ett fack som tydligen är för litet, varför inte förbereda för att satsa på något eget? Du måste inte leva ditt liv som alla andra, de är inte en mall du måste följa. Även om samhället ser det som en nackdel så finns det stora fördelar med  att vara introvert. Det är okej att vara dig själv. Fortsätt skriva om dina känslor och funderingar – detta blir en bra grund för framtiden.

Du har redan slutat umgås med dina kompiar från högstadiet – bra gjort! För även om det kan kännas bekvämt att gå i någons skugga så känns det mycket bättre, så mycket bättre, att synas och själv gå i ljuset. Du har en röst – använd den! Lita inte för mycket på andra för du är inte beroende av någon. Du klarar så mycket mer än du tror, helt själv. Det är läskigt och det kommer det fortsätta vara i framtiden. Men belöningen av att utmana sig själv är att växa och utvecklas som person och det är den bästa känslan någonsin. Och den vill du uppleva igen, gång på gång – tro mig!

Till sist vill jag säga att du duger. Du duger gott och väl, för alltid. Du är du och kommer aldrig bli någon annan, hur mycket du än försöker. Det måste inte alltid bli 100% perfekt, för det är inte du. Ägna istället tiden åt att blicka framåt och föreställ dig en ljus framtid, för det är vad som väntar dig.

Med vänliga hälsningar,

Caroline, nybliven 26-åring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *