5 tips till dig som är introvert och ska studera

Introvert och ska studera? Mina 5 tips till dig!

Vi närmar oss nu skolstart. Det kan vara nervöst att gå tillbaka till skolan, vare sig du ska börja plugga nu eller äntligen slutföra dina studier. Om du är introvert, vilket innebär att man är inåtvänd och tappar energi vid sociala sammanhang, kanske du funderar extra mycket över hur du ska göra bra i från dig och hur du kommer uppfattas av dina studiekamrater. Jag själv har inga planer på att studera igen men jag har erfarenhet att dela med mig av som förhoppningsvis kan hjälpa dig.

Skolan är en liten värld

Du befinner dig i den här världen i några år och här ska du inhämta kunskaper samt utveckla dina färdigheter. Du ska interagera med andra studerande och dina lärare och till slut kastas ut i jobbvärlden.

Många utbildningar innehåller både muntlig och skriftlig examination – både redovisningar och uppsatsskrivande. Introverta personer brukar behöver lite längre tid på sig att tänka ut vad vi ska säga vilket bidrar till att vi ibland inte säger något allt eftersom tillfället att säga något redan har passerat. Så var det för mig, i alla fall. Vi är rädda att uppfattas som tråkiga, tysta och försiktiga; men vi är oftast inte alls det.

Grejen med att plugga är man till en del ska vara social med andra. VI lär oss genom att umgås med andra, att diskutera, vrida och vända på saker, utforska och debattera. Det finns få utbildningar som helt saknar diskussioner och grupparbeten, eller hur? Och därför känner många introverta att skoltiden är jobbig.

Vad spelar det för roll?

Några år i skolan kan kännas som en lång tid. Det gjorde det för mig. Men nu så här i efterhand så kan jag tycka att vad spelar det för roll? Vad spelar det för roll om man behöver tid på sig att ta in det någon annan säger istället för att själv vara den som säger något? Vad spelar det för roll om man inte vågar räcka upp handen på lektionen, om man föredrar att sitta ensam och läsa på rasten eller om man inte gillar muntliga redovisningar? Det spelar faktiskt inte så stor roll. För vi alla kan inte vara på samma sätt; och tur är väl det.

Introvert och ska studera? Mina 5 tips till dig!

Mina tips till dig som är introvert och som studerar/ska studera

Ta kontakt genom att Prata om utbildningen

Du studerar förhoppningsvis något som du är intresserad av, och detsamma gäller troligtvis dina studiekamrater. Detta skulle du kunna använda som samtalsämne om det känns svårt att starta en konversation. Ställ många frågor om du själv inte tycker om att prata och snacka med få personer åt gången om det känns jobbigt med en större grupp.

Förklara att du är introvert och vad det innebär

Om du vill lära känna fler människor men har svårt för att ta kontakt så kan du närma dig de genom att säga att du är introvert och tycker det är jobbigt att träffa nytt folk (förvånansvärt många kommer instämma med dig). Genom att förklara visar du på socal kompetens och du minskar även tröskeln för att ni ska lära känna varandra.

Känn dig inte tvingad att förändra dig själv

Om det känns jobbigt i skolan så tycker jag att du ska försöka komma ihåg att du inte behöver förändra dig själv på något sätt. Att vara introvert är inget du ska komma över; det är den du är och det är okej att vara den du är. Försök istället lära känna dig själv genom att hitta sätt som fungerar för just dig. Jobba med din introvertism – inte mot den – det är ju en styrka, inte en svaghet!

Se studietiden som en chans att utveckla dina social skills

Du går en utbildning för att lära dig, du behöver inte kunna allt från början. Men du lär dig inte bara om ämnet du studerar, du utvecklar även olika förmågor som du kommer ha användning av resten av livet. Social skills är en sån sak som du kommer bygga upp under din studietid och även senare under din karriär.

Våga pusha dig själv trots att det är jobbigt

Gå med på nollningen trots att det känns läskigt (det är förmodligen inte bara du som känner så). Utmana dig själv, spela extrovert en stund och bjud på dig själv. Som introvert tar det på krafterna att vara social så planera in återhämtningtid. Nästa gång kommer det kännas mindre jobbigt. Hittar du personer du skulle vilja spendera mer tid mer så varför inte föreslå att ni ska träffas under andra lugnare sammanhang?

Hur upplevde du din studietid?

Skriv gärna en kommentar om du också är introvert och berätta om dina erfarenheter från skolan. Fick du till exempel också höra från lärarna att du behövde ”prata mer för att kunna få bättre betyg”? Uppskattade du självständigt arbete framför grupparbeten? Satte du dig längst bak i klassrummet eftersom du hatade att ha personer bakom dig?

2 reaktioner på ”5 tips till dig som är introvert och ska studera

 1. HL skriver:

  Jag var väldigt utanför i högskolan eftersom jag läste enskilda kurser och inte något program. För oss kursare var kraven desamma men vi hade varken stöd eller gemenskap som programstudenter hade. Vi var bara utanför och udda. Till råga på allt hade vi massor av grupparbeten. Aldrig mer, säger jag! Vissa menar att grupparbeten ska simulera teamwork på arbetsplatser. Det funkar inte alls likadant. På arbetsplatser är samarbetet självklart och man jobbar mot samma mål. Grupparbeten är ingenting av det.

  Det är heller inte så att man som introvert ”bara” kan pusha sig och bli social…det låter lätt…men när man inte ens vill umgås med andra för att man alltid blir utanför finns inget alternativ.

  • Caroline skriver:

   Det är verkligen inte lätt att pusha sig själv som introvert, det håller jag absolut med om. Även jag som pluggade ett 3-årigt program kände mig ibland utanför jämfört med mina mera extroverta studiekamrater.

   Jag försöker tänka på att ta reda på vad som funkar för just mig (oavsett om det gäller i skolan, på fritiden eller på jobbet); när trivs jag bäst, vad ger mig energi, vilka slags personer trivs jag med och vad gillar jag att göra? Och att komma ihåg att man inte är ensam – även om det ofta kan kännas så 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *