Fira Chokladens dag med chokladbollar!

chokladbollar, chokladens dag

Tidigare i veckan var det Kladdkakans dag, och man kan  ju tycka att jag som älskar kladdkaka borde ha uppmärksammat detta. Istället väljer jag att fira Chokladens dag, vilket infaller just idag, 11 november. För jag tror faktiskt att jag älskar choklad mer än kladdkaka.

Att hylla choklad borde kanske göras varje dag – att få frossa i choklad utan att behöva tänka på hur eller varför – men ju oftare vi äter detta ju mindre speciellt blir det ju. Chokladbollar är en godsak som visserligen inte innehåller ren choklad utan istället kakao men slutresultatet smakar choklad.

De är snabba att fixa ihop, kan bakas i stora mängder och frysas in samt är enkla att ta fram när chokladsuget kommer. Dessutom är de i grunden glutenfria men om du väljer att dekorera dem med strössel, som jag gör, kan de ändå innehålla spår av ämnen som glutenintoleranta kanske inte tål. Här kommer mitt recept på chokladbollar.

CHOKLADBOLLAR MED STRÖSSEL

100 g smör
1 dl strösocker
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 msk kokt kallt kaffe
Strössel

Rör ihop allt med händerna till en jämn smet. Ställ in i kylskåpet i 10 minuter. Ta ut ur kylskåpet och rulla till små bollar. Dekorera chokladbollarna genom att rulla dem i till exempel kokosflingor, strössel eller pärlsocker. Förvaras i kylskåpet.

Receptet ger ca 15 chokladbollar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *