Granola med nötter och torkad frukt

hemmagjord granola med nötter och torkad frukt

Förra veckan gjorde jag hemmagjord granola. Granola är i princip som müsli med nötter, havregryn och frön som man rostar i ugnen så det blir små knapriga klumpar. Jag har gjort det två gånger tidigare och det har egentligen bara blivit perfekt den första gången. Jag har de senaste gångerna ersatt äppeljuicen i receptet med vatten så det kan ju bero på det.

Så jag skulle rekommendera att man använder originalreceptet nedan, som jag själv hittade på i julas. Om det är något man tycker är extragott eller extraäckligt så kan man ju självklart ta mer eller mindre av det. Den torkade frukten kan göra att granolan blir mjuk, så jag brukar skippa den och hälla över direkt när det är dags att äta granolan istället.

GRANOLA MED NÖTTER OCH TORKAD FRUKT

2 dl havregryn
½ dl kokosflingor
1 dl hackade nötter
½ dl koncentrerad äppeljuice
½ msk malen kanel
1 tsk flytande honung
1 msk farinsocker
2 msk russin
1 msk pumpakärnor
2 msk sesamfrön
½ msk mandelspån
Ev. 4 msk torkade frukter

Sätt ugnen på 150 °C. Blanda havregryn, kokosflingor och nötter i en skål. Blanda äppeljuice, kanel, honung och farinsocker i en annan skål. Ringla äppeljuiceblandningen över havregrynblandningen och blanda väl. Lägg detta på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i ugnen i 10 minuter.

Ta ut plåten och vänd på granolan med en stekspade, ställ in i ugnen igen i ytterligare 10 minuter. Ta ut den och låt svalna. Blanda med övriga ingredienser och häll i en lufttät burk, förvara torrt och svalt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *