Min träningsrutin

min träningsrutin

I slutet av oktober köpte jag ett gymkort, vilket betyder att jag har haft gymkortet i snart två månader. Jag kan säga att jag inte har varit så duktig och tränat så ofta som jag vill, det tar fortfarande emot. Jag gymmar på Bellevuestadion här i Västerås. Det ligger på gångavstånd från där jag bor, vilket var ett av kraven jag hade när jag valde gym.

När jag köpte gymkortet började jag planera en ny träningsrutin, hur ofta jag ska träna och vad jag ska träna. Mitt mål är att träna varannan eller var tredje dag (alltså inte på några bestämda dagar), och då varannan gång träna överkropp och varannan gång träna underkropp. Om jag har träningsvärk i armarna kan jag ju fortfarande träna benen och tvärtom. Det blir alltså träning två – tre gånger i veckan. Det är mitt mål, men jag har än så länge inte lyckats träna enligt den rutinen.

Jag tycker inte om att träna när det är mycket folk omkring vilket resulterar i att jag vill träna tidigt på morgonen. Men jag orkar oftast inte gå upp så tidigt, och då hoppar jag över träningen istället. Men jag tror att om jag lyckas med att faktiskt gå upp tidigt och träna var tredje dag i några veckor i sträck så kommer det kännas lättare senare.

Jag följer ett schema som jag gjort själv. Jag bestämmer vilka muskler jag ska träna och har valt ut övningar för varje muskelgrupp, som jag varierar lite då och då. Så här kan två typiska träningspass se ut:

ÖVERKROPP

UNDERKROPP

Mage & midja, biceps, triceps, axlar, bröst

Framsida lår, baksida lår, rygg, vader, rumpa

UPPVÄRMNING
5 min på crosstrainer

10×2 med lätta vikter

Crunch
Bicepscurl
Tricepspress
Axellyft åt sidan
Bröstpress

TRÄNING
10×2 med tyngre vikter

Plankan 3×20 sek (inga hantlar)
Sidodrag för sneda magmuskler
Bicepscurl
Tricepskick över bänk
Axelpress
Liggande flyes

UPPVÄRMNING
5 min promenad på löpbandet

10×2 av med lätta vikter

Benpress
Leg extension
Sittande lårcurl
Vadpress i benpressmaskin
Sittande ryggmaskin

TRÄNING
10×2 med tyngre hantlar

Bulgarian Split Squat
Sidoutfall
Envadspress på pall
Latsdrag i maskin
Good mornings
Marklyft

NEDVARVNING OCH STRETCHNING

5 min promenad på löpbandet
Stretchövningar (30 sek/övning)

Jag är ingen nybörjade när det gäller att träna på gym. Jag har lyckats träna gratis på flera olika gym i stan vid olika tillfällen. Men att utvecklas och bli starkare, att ha en träningsrutin, där är jag nybörjare. Det är mitt mål att ha regelbunden träning som en livsstil, som något jag kan längta efter.

Jag försöker att gå långsamt framåt, inte träna för ofta, inte ha för tunga vikter, jag har så många gånger förr haft så mycket träningsvärk att jag aldrig mer vill träna. Men genom att lägga upp träningen i flera steg, att alltid utvecklas och bli starkare hoppas jag få in en bra vana. Nu i vinter och vår kommer det bara bli styrketräning, men när vädret senare tillåter vill jag ut och springa igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *