Några tips för er som söker jobb

Ett ämne som jag inte tidigare har haft en tanke om att skriva om på bloggen är arbetslöshet. Sommaren 2012 fick jag en kandidatexamen i svenska, hösten samma år gick jag en kort kurs i webbdesign och efter det är jag klar med skolan. Jag sökte jobb och fick praktisera som informatör på Västerås stad under våren 2013. Hösten 2013 jobbade jag på Länsstyrelsen i Västmanland och nu sedan jul har jag varit arbetslös igen. Här kommer några tips som jag vill dela med mig för er andra som också söker jobb.

Ha en bra mall för cv och personligt brev

Lägg mycket tid på att få ett perfekt CV – det är ju det du marknadsför dig själv med. Undvik stavfel, upprepningar, klyschor och konstiga meningar. Ha en tydlig layout med rubriker och underrubriker och ett personligt men inte för modernt och avslappnat språk. Ha inte heller ett för långt CV, det tar lång tid att läsa och läsaren tappar efter ett tag intresset. Om du söker många jobb kan det vara smart att skapa en mall för ett personligt brev. Då anpassar du det personliga brevet till de olika jobben beroende på kraven arbetsgivarna har men grunden är densamma. Arbetsgivarna ska veta varför du vill jobba hos just dem – prata lika mycket om företaget som om dig själv – då blir de säkert glada.

Skriv in dig på Arbetsförmedlingen den första arbetslösa dagen

Man hör mycket negativt om Arbetsförmedlingen (även jag har inte så höga tankar om dem) men det kan vara en bra idé att skriva in sig där så fort man blir arbetslös. Via dem kan du få hjälp i ditt arbetssökande i form av till exempel praktik, jobbcoach, bidrag och ersättning medan du söker jobb samt andra tips. Men… Arbetsförmedlingen kan inte skapa jobb, deras jobb är att förmedla de jobb som redan finns – att försöka koppla samman arbetsgivare med arbetssökande. Det är lätt att bli arg på Arbetsförmedlingen om det går trögt i arbetssökandet men använd den energin till att fokusera ännu mer på att faktiskt hitta ett jobb istället.

Sök många jobb – då är chansen att faktiskt hitta ett större

Om du hittar tio jobb som du kan tänka dig att söka till men du egentligen bara tror att två av dem passar dig, sök då alla tio. Då är chansen större att du faktiskt får ett av dem. Men slösa inte tid och energi på jobb där du egentligen inte uppfyller kraven för tjänsten eller som du tror att du inte kommer ha någon chans alls. Var inte kräsen (du kanske inte hittar drömjobbet på en gång, man måste ju arbeta sig uppåt) och ansträng dig för att sticka ut.

Våga skicka (och följa upp) spontanansökan och intresseanmälningar

Att svara på jobbannonser är ju inte det enda sättet att söka jobb. Att skicka in spontanansökningar och intresseanmälningar är faktiskt det vanligaste sättet att få ett jobb. Det är dyrt att rekrytera och ibland så kan behovet för fler anställda faktiskt finnas trots att arbetsgivare kanske inte har satt ut någon annons. Ungefär en vecka efter du skickat iväg spontanansökningen är det dags att följa upp den via telefon. Att ringa upp folk är läskigt, det tycker de flesta, och det är därför så få gör det.

Men ta sats och gör det – då står du ut bland mängden. Fråga om företagets historia, om arbetsuppgifter, vad som krävs för att jobba där och glöm inte att berätta om dig själv och vad du kan också. Om du får ett ”tack, men nej, tack”-svar (som jag i princip får efter varje sådant samtal), var inte arg utan tacka personen för sin tid och avsluta med att säga att du skulle uppskatta om de sparade dina uppgifter för framtida behov.

Hitta passande referenser

Det där mer referenser är svårt. För några år sedan hade jag faktiskt inga. Jag hade ingen som kunde tala gott om mig när jag har jobbat eller berätta hur jag var som person. När jag sökte jobb så angav jag en lärare från högskolan och min jobbcoach. Men det förändrades när jag praktiserade och sen dess har jag faktiskt fyra referenser. Hitta personer som känner dig bra, som både kan säga vad du är bra på och vad du behöver jobba på. Har du inte jobbat tidigare, fråga då kompisar, lärare eller personer från föreningar du är med i. De ska känna dig precis lagom och om du tänker efter så slår jag vad om att du kan komma på åtminstone en person i din bekantskap som du kan ha som referens.

förbered inför intervjun, var lagom självsäker och le, le, le!

Jag kan faktiskt erkänna att jag har känt mig mer professionell, mindre nervös och gladare när jag är på intervjuer nu är för några år sedan. Jag tror att det förändrades när jag började på min praktik där jag träffade många nya människor och ”tvingades” le och vara öppen. Det är läskigt att vara på arbetsintervju – du undrar om du kommer kunna ge rätt svar på deras frågor. Ett tips är att förbereda. Läs igenom platsannonsen (om det är för ett sådant jobb) igen, lär dig nyckelorden i den utantill och försök koppla ihop dig med den lediga tjänsten, men ljug inte! Läs på om företaget och ställ många frågor om det, var nyfiken. Glöm inte bort att le och slappna av. Jag har märkt att det tar bort lite nervös-känslan.

Det kan ibland kännas hopplöst att söka jobb. Jag är i princip ”färdigpaketerad” – jag har utbildning, lite erfarenhet och passande egenskaper för den branschen som jag söker jobb i men jag står trots det och stampar. Det händer inget och tiden bara går. Jag försöker ha en rutin i mitt jobbsökande men det är inte lätt när man alltid får ett nej till svar. Jag är ingen jobbsökar-expert men det här är saker jag har lärt mig och tror är viktiga. Till slut kommer vi alla hitta ett jobb vi vill ha.

Har ni andra tips eller kommer på något som jag inte har tagit upp så skulle jag uppskatta om ni delade med er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *