Som egenföretagare är du din egen chef – på gott och ont

Att vara egenföretagare

Sedan jag blev egenföretagare så tycker jag att det här med jobbet känns ganska överväldigande. Arbetet är till exempel ensamt (vilket i och för sig passar bra för oss som är introverta), innebär mycket eget ansvar samt information att hålla reda på. Men faktumet att jag numera är min egen chef väger oftast upp allt detta.

SOM EGENFÖRETAGARE STÄLLS MYCKET ANSVAR PÅ DIG SJÄLV

Du är din egen chef – vilket lockar många till att starta eget – men det betyder också att det är du som måste säga åt dig själv vad du ska göra. Det kommer ingen annan göra. Att vara egenföretagare innebär att du kan ta hjälp av andra men i slutänden är du ansvarig för allt.  Du har själv valt detta och kan därför inte skylla på någon annan om ditt jobb inte blir gjort.

SOM EGENFÖRETAGARE BÄR DU STÄNDIGT OLIKA HATTAR

Du är, förutom chef för ditt eget företag, också ansvarig för ekonomin och bokföringen, administrationen, marknadsföringen, försäljningen, planeringen och strategin, vidare­utvecklingen och mycket annat. Jag, personligen, kände mig inte riktigt behörig att söka jobb som till exempel kommunikationsschef när jag var arbetssökande – men nu är jag plötsligt det plus mer i mitt eget företag och det känns inte så farligt. Glöm inte bort att ta av hattarna när arbetsdagen är slut och utvärdera; utvecklingssamtal med sig själv låter kanske konstigt men om du är din egen chef är det nödvändigt.

Som egenföretagare har du oftast inte råd att ta ledigt när arbetet känns tråkigt

Saknar du motivation att arbeta så måste du skaffa dig det (eller, om du har råd – vilket de flesta inte har – vänta tills den infinner sig). Du behöver få in pengar till företaget så att du senare kan utnyttja friheten i att själv bestämma över din tid som du vill. Du prioriterar dig själv och ditt arbete; genom belöningar, uppmuntran och vidare­utvecklingar men du måste samtidigt ryta till lite då och då och påminna dig själv om att ta tag i de jobbiga arbetsuppgifterna du ständigt skjuter upp.

Som egenföretagare måste du ibland se på dig själv genom någon annans ögon

Det är lättare att vara hård mot dig själv än att faktiskt tillåta dig själv att känna dig stolt. Men varför är det egentligen så? Skulle du behandla någon annan människa på det sättet? Om inte, så varför behandlar du dig själv så? Du driver ett helt företag själv – du om någon förtjänar lyxfika på fredagseftermiddagen, den där sovmorgonen du längtar efter länge eller till och med ta ledig resten av dagen. Var snäll mot dig själv men lär dig också att sätta gränser och skapa bra arbetsvanor. Fundera på vad din chef skulle ha sagt till dig om du hade varit anställd. Säg det nu till dig själv istället!

Men… Som egenföretagare jobbar du också på dina egna villkor

Du väljer det mesta själv – när arbetsdagen börjar, vilka dina kunder blir, var din arbetsplats är och hur mycket du arbetar. Som egenföretagare arbetar du förhoppnings­vis med något som engagerar och intresserar dig. Att vara egenföretagare betyder att du kommer du lära dig saker om dig själv som du troligtvis aldrig skulle lära dig annars. Du får använda dina egenskaper och kunskaper till ett arbete som är mer unikt och anpassat till just dig. Som egenföretagare tar du situationen i dina egna händer och skapar din egen framtid – istället för att låta slumpen avgöra.

You’re the boss!

2 reaktioner på ”Som egenföretagare är du din egen chef – på gott och ont

 1. Sanna Rosell skriver:

  Vad är väl känslan av att driva eget, om inte alldeles, alldeles…? Ja – både underbar, slitig, rolig, utmanande, cool, läskig och extremt utvecklande!

  Riktigt bra sammanfattning av hur det faktiskt är att vara egen företagare, på gott och ont. Det är ju sjujädra kul när det går bra och en kan klappa enbart sig själv på axeln, och när det går sämre har en bara sig själv att skylla.

  Tycker utvecklingssamtal med sig själv är något alla borde ha, oavsett anställning. Minna och Emma pratar om att utvecklingsamtala med varandra i det här avsnittet (tror jag): http://www.frilansliv.com/tips/utvardering-av-mitt-forsta-frilansar-och-saker-jag-onskar-att-jag-hade-vetat-innan-jag-tog-steget/

  • Caroline skriver:

   Tack för tipset! Jag har stött på Frilansliv-podden tidigare men inte riktigt tagit mig tid och lyssnat än. Men det ska det bli ändring på nu =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *