2 år som egenföretagare – mina tankar så här långt

2 år som egenföretagare

Igår, den 5 september, var det två år sedan jag blev egenföretagare. Två år sedan som min ansökan om F-skatt beviljades. Tiden har gått så otroligt fort, vilket den gör alltför ofta, och för mig har de här åren har varit en resa med både toppar och dalar. Men är det verkligen något att fira, har jag undrat? Handlar det om något som jag har åstadkommit eller är det bara ett faktum – att jag har varit egenföretagare i två år? Den här funderingen lade jag snabbt åt sidan. Det är klart jag ska fira detta! Det började ju med en tanke i mitt huvud och jag gjorde sedan ett aktivt val att starta eget. Och det visade sig vara ett mycket bra val.

Några funderingar jag haft under åren

Jag har alltid varit noga med att titulera mig som skribent – inte som journalist eller copywriter – och det är medvetet. Även om jag skriver texter inom både journalistik och reklam så är jag varken utbildad journalist eller copwriter. Jag vill inte skapa förväntingar som inte går att uppfylla och jag vill inte heller begränsa mig till det ena eller den andra (än).

Det har funnits uppdrag som jag blivit erbjuden som jag tackat nej till, som inte kändes bra, och det är jag stolt över. De uppdrag som jag faktiskt har haft har varit av olika karaktär. Jag har bland annat intervjuat en artist känd från Melodifestivalen, skrivit om digitalisering i Norrland, pratat om arbetsvillkor med en skogsentreprenör, formulerat flertalet texter om jobbsökande samt uttryckt en uppmaning om självkärlek på Alla hjärtans dag. Och löpande, medans jag gjort allt detta, så har jag producerat nytt material till bloggen och mina sociala kanaler.

Egenföretagandet innebär också att jag har antagit olika roller, bland annat som säljare, ekonomichef, VD, strateg, administratör – och självklart, skribent. Vissa roller är att föredra framför andra, men de är alla nödvändiga och jag har lärt mig något från dem. Genom att till exempel sköta min egen bokföring har jag lärt mig att det faktiskt kan vara rätt intressant; kanske på grund av att jag älskar konkret fakta och uträkningar – jag som alltid trott att jag är mer av en textmänniska än siffermänniska.

2 år som egenföretagare

3 saker jag vill göra inom en snar framtid

Skriva mer och oftare

Först och främst vill jag skriva i större utsträckning än vad jag gör idag. Främst artiklar och krönikor men även mer till bloggen och mina sociala kanaler. Jag vill publicera riktigt bra material oftare, särskilt sådant som intresserar och engagerar min målgrupp. I nuläget är det gratis att läsa min blogg, men jag som driver den betalar med min egen tid eftersom den kräver mycket tid. Så bloggen måste också finansieras på ett elller annat sätt.

Arbeta i företaget 100%

Jag vill även kunna leva 100%  på mitt företag – istället för att ha en ”vanlig” anställning vid sidan om. Som min egen chef har jag möjligheten att bestämma hur mycket eller lite jag vill arbeta. Drömen vore att inte behöva jobba heltid, men det tar nog ett tag innan man kommer dit. Längre fram vill jag även ge ut böcker, både en fackbok och en roman, och det vore roligt att samarbeta med lokala företag här i Västerås.

Hitta mig själv i mitt företagande

Jag fick en klok kommentar på bloggen för ett år sedan som som jag tänker på ibland. ”Det är så viktigt att hitta sig själv i sitt företagande och följa sin egen rytm. Att springa i samma takt som alla andra tar död på glädjen.” Och det är så sant, tack Dorotea för kommentaren.  Jag vill även fortsätta genomföra saker som är jobbiga, för det känns så mycket bättre efteråt än att fega ur och ångra sig efteråt. Jag har blivit bättre på att utmana mig själv sedan jag startade eget men det är så lätt att stanna kvar i sin comfort zone så det gäller att fortsätta framåt.

Lika viktigt som det är att se bakåt i tiden för att inse allt man gjort och varit med om, är det att blicka framåt och se fram emot det som ännu är oskrivet. Du som också är egenföretagare, hur länge har du varit det? Vad var dina främsta lärdomar under de första åren? Kommentera gärna om du vill dela med dig!

Länktips

Mitt första blogginlägg som egenföretagare: Nu börjar en ny slags resa – som egenföretagare
Ett år som egenföretagare: 5 saker jag som egenföretagare önskar jag insett tidigare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *