Två månader med GI-metoden

två månader med gi-metoden

Imorgon har det gått två månader sedan jag medveten började äta mindre snabba kolhydrater. GI-metoden skapades för diabetiker för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Det handlar inte om att undvika viss sorts mat utan att byta ut det mot livsmedel som har lägre GI-nivå (=mat som tar längre tid att smälta och som inte orsakar en stor blodsockerhöjning). Vetemjöl höjer till exempel blodsockret snabbare än socker, så genom att byta ut vitt bröd mot mörkt bröd kan man påverka blodsockret till det bättre.

Jag har under denna period slutat äta godis och försökt undvika vanligt bröd, det blir mer hårt bröd istället. Jag äter mer frukt och grönsaker, naturell yoghurt, ägg, gröt och smoothies. Jag har ersatt vanlig pasta med fullkornspasta, couscous, bulgur och potatis. Sötsaker som fikabröd och godis har jag ersatt med hembakta efterätter och yoghurtglass.

När det gäller lunch och middag har kolhydrater i form av pasta alltid varit en stor del av måltiderna så jag tycker det är svårt att hitta något att ersätta pastan med men jag har tänkt på att inte ta så stora portioner av det. Förut drack jag läsk till middagarna på helgen och nu dricker jag mer kolsyrat vatten istället. Jag har svårt att dricka vanligt vatten så jag brukar blanda ut det med lite apelsinjuice eller en frukt- och bärdryck istället.

Jag har tänkt mer på mat men inte på ett överdrivet sätt. Jag planerar mina måltider och gör mer medvetna val. När jag äter lunch påminner jag mig själv om att jag ska äta mellanmål några timmar senare och när jag äter mellanmålet tänker jag på att välja sådan mat som håller mig mätt tills det är dags för middag.

Som en konsekvens av det här tänkandet kring mat har jag också börjat träna mer. Jag blev rejält överraskad, helt plötsligt var det roligt att träna (det kommer ett enskilt inlägg om det)! Jag och syrran började gå morgonpromenader före frukost när det fortfarande var lite kyligt och friskt ute, och helt plötsligt började vi ge oss ut på joggingturer. Det känns motiverande att träna samtidigt som jag gör mer medvetna val om mat. Samtidigt känns det motiverande att äta nyttigare när jag börjat träna regelbundet.

Anledningen till att jag började med GI-metoden var att jag ville ha mindre besvär med magen. Det kändes som att snabba kolhydrater gjorde min mage svullen och det kändes ”tungt” i magen efter jag ätit det. Just den känslan har försvunnit men det har kommit andra problem istället som jag hoppas kommer försvinna med tiden. Allt som allt handlar det nog om att komma i bättre form och vara snällare mot min kropp och framför allt mage.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *