Att uppleva ett annat land för första gången

Attt åka utomlands för första gången - flyga till Edniburgh

Nu är det en månad sedan jag åkte tillsammans med min syster till Edinburgh i Skottland. Det var första gången jag reste utomlands och jag var såklart lite nervös. Idag tänkte jag försöka sammanfatta hur jag upplevde Edinburgh och ett annat land för första gången. För trots att Skottland på många sätt är ganska likt Sverige så finns det ändå vissa skillnader.

det här med Språket

När vi steg ut från Edinburgh flygplats och tagit spårvagnen in till city, till området Haymarket i West End där vårt hotell låg, så upplevde jag det riktigt bekvämt att gå omkring i en stad där ingen annan egentligen förstår svenska. Detta betydde att vi kunde prata med varandra utan att  någon annan skulle förstå vad vi sade.

Jag tror att vi svenskar kan och förstår mer engelska än vad vi egentligen tror. Vi kanske inte är särskilt vana vid den skotska dialekten men om vi lyssnar koncentrerat så förstår vi nog det mesta. Men vad jag däremot upplevde svårt var att tala engelska. Jag övade det jag skulle säga först i huvudet och när det väl skulle sägas högt blev jag osäker på om jag sade rätt, nervös och pratade för fort. Det var självförtroendet som spökade lite – vilket egentligen var lite löjligt eftersom det går att göra sig förstådd även om man saknar de rätta orden.

ett turistvänligt resmål underlättar

Förutom att Edinburgh är en väldigt turistvänlig stad så är det även Skottland huvudstad. Här finns många sevärdheter och turistmål – vilket gjort att staden blivit van vid turister. När vi besökte restauranger och museer frågade personalen om det var första gången vi var där, och när vi svarade ja förklarade de hur vi skulle gå till väga.

För oss från Norden är det kanske inte någon större skillnad att åka till ett annat så modernt land som Storbritannien. Går man runt på gatorna i området där jag och min syster bodde skulle man lätt kunna tro att det var en svensk stad om det inte vore för de sotiga gamla byggnaderna och att bilarna körde på fel sida av vägen. Det kändes ändå som samma atmosfär som hemma, vilket förmodligen var en av orsakerna till att jag trivdes så mycket.

lättare att gå utanför sin comfort zone

Av någon anledning kändes det lättare att gå utanför min comfort zone, särskilt när det gällde maten, när jag var i Edinburgh – eftersom mycket ändå var så nytt för mig. Den första saken jag tänkte på var att alltid köpa med mig vatten från mataffären. Kran­vattnet i Skottland ska tydligen vara det bästa i hela Storbritannien, men det har ändå en stark klorsmak om man jämför det med vårt svenska kranvatten. Det tog emot lite att köpa plastfaskor nästan varje dag, men det blev ändå snabbt en vana att se till att ha med sig något att dricka.

När vi landade i Skottland behövde vi köpa något att äta till lunch och redan i matbutiken på flygplatsen möttes vi av, för oss, okända varumärken. På kvällen bestämde vi oss för att beställa pizza online och sedan gå iväg och hämta den på restaurangen – trots att jag aldrig beställt pizza online förut. På frukostbufeén morgonen efter smakade jag på typisk skotskt frukost som haggis, black pudding, äggröra och bacon, vita bönor i tomatsås samt stekta tomater och champinjoner. Sådan mat som jag förmodligen inte skulle velat prova hemma i Sverige men som kändes helt naturlig att smaka på när vi var i Skottland.

Attt åka utomlands för första gången - Edinburgh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *