Blåbärspaj gjord på egenplockade blåbär

Blåbärspaj gjord på egenplockade blåbär

I början av augusti gick jag och syrran ut i en skog nära där vi bor och plockade blåbär. Vi var ute i 1,5 timme och plockade totalt 1 kg bär. Några veckor senare gjorde vi en paj på hälften av bären. Vi har gjort smulpaj med blåbär förut men denna gång ville vi göra en riktig paj, dvs. med pajdeg. Och här ser ni resultatet! Riktigt fint, om jag får säga det själv.

Det ser imponerande ut med det tradionella mönstret av deg, men det var ju väldigt enkelt att göra. Prova själv så får ni se! Vi äter Ekströms Vaniljsås gjord på äkta vanilj till våra pajer, vare sig det handlar om blåbär-, rabarber- eller äpplepaj.

BLÅBÄRSPAJ GJORD PÅ EGENPLOCKADE BLÅBÄR

PAJDEG
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
1 ägg till pensling av degen

BLÅBÄRSFYLLNING
¾ liter färska blåbär
¾ dl strösocker
½ msk potatismjöl

Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt sedan ägget och vattnet och arbeta samman degen. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 min. Dela upp degen i två delar, låt den ena vara lite större än den andra. Strö lite mjöl på ett bakbord och kavla ut den större degbiten så att den blir lika stor som pajformen – förslagsvis en springform. Lägg försiktigt pajbottnen i formen och tryck till ordentligt i botten och på kanterna. Skär eventuellt av kanterna om de sticker över pajformens kanter.

Sätt ugnen på 180 °C. Börja med blåbärsfyllningen. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl i en bunke, låt stå i några minuter. Häll över blåbären i pajformen, men försök att inte ta med vätskan som bildats i bunken.

Kavla ut den lite mindre delen av pajdegen och skär i strimlor. Lägg dem i ett mönster ovanpå bären och nyp ihop kanterna väl. Pensla degstrimlorna med ägg (och försök att inte nudda blåbären med penseln, eftersom de färgar av sig). Ställ in pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg.

Receptkälla: Desirée Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *