Dags att fokusera på pepp istället för depp

Bekämpa depp med pepp; att drabbas av årstidsbunden depression

Helt plötsligt blev det november. Den här hösten har gått så otroligt fort och nu är det inte lång tid kvar till jul och nyår. Snart dags för snö och slask, kyla och mörker. Men vi är inte där riktigt än. Trots detta börjar jag få känningar av vad jag kallar för decemberdepp, som jag drabbades av för två år sedan när jag pendlade till ett jobb jag inte trivdes på. Så nu gör jag allt jag kan för att detta inte ska ske igen. Det innebär bland annat att ta fler promenader i dagsljuset, införa ett effektivare arbetssätt och ta järntabletter för att få upp orken (som är mindre starka än de jag tagit tidigare eftersom magen protesterade) – men framför allt så börjar jag inifrån.

Rör dig alltid framåt – inte bakåt

De där dagarna då att göra-listan inte alls känns lockande att ta tag i, då arbetet känns meningslöst, då det känns som att du borde göra något men inte har motivationen att göra det. De där dagarna har jag erfarenhet av. Men vet du vad; att göra ingenting är inte ett alternativ. Istället för att tvinga dig att göra något du måste eller borde så gör det du vill; bara du håller dig sysselsatt och får något gjort. Bli inte stillastående utan rör dig framåt.

Tillåt dig att känna det du känner

Kalla det vad du vill (den riktiga termen är nog årstidsbunden depression) men att känna sig dämpad under de kallare årstiderna är inte ovanligt. I våra hektiga liv är det nämligen enkelt att bara köra på, särskilt när man kommit tillbaka från semestern och påbörjar nya planer. Kraven kanske är höga och rädslan att misslyckas förföljer dig som en skugga. Om motivationen försvunnit och det inte känns som det ska, så ta tid att känna efter vad det egentligen är. Jag tror nämligen att det första steget till att komma ur den där dimman är att tillåta sig själv att känna det man egentligen upplever.

BOTA INTE symptomen

Just hälsan är något vi ibland ställer åt sidan för att fokusera på andra saker istället. Men hälsan är något vi kommer bära med oss för resten av våra liv, så det gäller att vårda den väl. Ta dig an det som känns fel först istället för att bota symptomen. Gör därför inte saker för att slippa eller bli av med något – utan för att uppnå något du uppskattar istället.

Mina tips på hur du kan byta ut depp mot pepp

Livet går lite upp och ner som en bergochdalbana men genom att sprida positivitet i vardagen så slipper du förhoppningsvis de stora dalarna med missnöje och trötthet. Så här kommer mina tips på hur du kan skapa lite guldkant i vardagen!

– Mysa upp dig i en fåtölj med en filt och fyll en kopp med varm choklad
– Ta ett långt bubbelbad med en bra bok
– Unna dig en ledig dag och gör något som du vill göra men framför allt mår bra av
– Se en film på bio eller börja titta på en ny tv-serie
– Sätt på dig en skön jacka och ge dig ut på en promenad som ger dig rosiga kinder
– Gå på marknad och köpa lite råvaror du annars inte köper så ofta
– Laga en riktigt god middag en vardagskväll och avnjut den i skenet av tända ljus
– Påbörja ett DIY-projekt, till exempel sticka eller virka

Hejdå höstdepp, välkommen höstpepp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *