I ett annat liv

Hur hade mitt liv sett ut om jag hade levt i en annan tid?

När jag började titta på SVT:s nya dramaserie Vår tid är nu så fick jag en liten tankeställare. Vad skulle jag ha jobbat med om jag hade levt i en annan tid, kanske 1920, 1950 eller 1980? Hade jag ens haft ett vad vi idag kallar jobb över huvud taget?

För kvinnans roll i samhället har ju förändrats rejält de senaste 100 åren. Jag är väldigt glad över att jag lever i dag, med de möjligheter och rättigheter vi har nu men så här har det ju inte alltid sett ut. För hundra år sedan gick kvinnor runt i hårt snörda korsetter och förväntades gifta sig för att kunna säkra sin framtid, några årtionden senare fick vi rösträtt och bar kortare kjolar, under andra världskriget stod vi ut med ransoneringar och ytterligare några årtionden senare fördes livliga diskussioner om kvinnans rätt till utbildning och arbete.

En sak vet jag i alla fall; oavsett vilken tid jag lever i så skulle jag förmodligen ha ett intresse för att skriva, precis som nu. Jag kanske till och med hade hittat ett sätt att tjäna pengar på det. Nu sker skrivandet via datorn men det hade varit roligt att skriva i en tid då vi var tvungna att doppa pennan i bläck, då skrivmaskiner var nytt eller då vi skrev riktiga brev istället för att mejla till varandra.

Jag hade förmodligen inte startat eget företag om jag hade levt i en annan tid. Den inspiration och motivation som fick mig att fatta beslutet att bli egenföretagare hade troligtvis inte kommit till mig; och jag skulle aldrig ha insett att jag kan skaffa mig inspiration och motivation själv. Jag skulle ha tvingat mig själv att passa in i de yrkesroller som fanns – och jag skulle förmodligen vantrivts med det.

Därför är jag glad över att jag lever idag – och gör det jag gör.

Vad tror ni att ni hade arbetat med om ni hade levt i en annan tid? 

En reaktion på ”I ett annat liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *