En laktosfri månad – hur gick det?

En laktosfri månad med laktosfria mjölkprodukter

I juni hade jag en laktosfri månad. Inte för att jag är laktosintolerant utan för att jag, som många andra, har IBS och magproblem. Och, i likhet med de flesta som har IBS, kan jag reagera mot mat utan att ha en intolerans mot dem. Så nu var det dags att testa om en laktosfri kost minskar problemen.

relativt lite laktos redan från början

Redan innan jag påbörjade den laktosfria månaden så fick jag inte i mig särskilt mycket laktos och mjölkprodukter.; det var i små mängder i te, såser, gratänger, smoothie. Jag dricker aldrig ett helt glas mjölk eller äter en hel skål med yoghurt på en gång eftersom jag inte är så förtjust i det. Men om jag dricker ett stort glas smoothie på en gång märker jag av det ganska snart. Det var detta som fick mig att vilja testa en period utan laktos.

Laktosfri eller laktosreducerad kost?

Laktos står inte med i ingredienslistorna. Du måste istället lära dig vilka ingredienser som innehåller laktos och undvika dessa. Jag utgick från Livsmedelsverkets Laktostabell och undvek livsmedel har innehåller mer än 1 gr/100 gram. Laktosintoleranta kan tåla en viss mängd laktos men hur mycket varierar. Enligt Livsmedelverket brukar de flesta tåla fem gram laktos/dag, vilket motsvarar en deciliter mjölk.

Så här gjorde jag

Jag uteslöt bland annat vanlig vispgrädde, creme fraiche, färskost, yoghurt, glass och mjölkchoklad ur min kost. Dessa innehåller alla mer än 1 gr laktos/100 gr så jag använde istället laktos­fria alternativ. Smör, margarin och hårdost innehåller ytterst lite laktos som inte brukar ha betydelse för laktosintoleranta, så detta åt jag som vanligt.

Ingredienser som är kända för att ge reaktioner måste alltid markeras tydligt (till exempel genom att fetmarkeras i ingredienslistan) vilket gör det lite enklare att se vilken mat som innehåller laktos. Jag bestämde mig för att även undvika skummjölk, skummjölkspulver och mjölkpulver eftersom jag inte hittade pålitlig fakta om det innehåller laktos eller inte.

Lite tankar under projektets gång

Mjölk och grädde finns i väldigt mycket mat – det märke jag snabbt. Så jag köpte laktos­fri mjölk, grädde och även yoghurt, glass och mjölkchoklad – som alla är dyra. En liter mjölk är nästan dubbelt så dyr som de vanliga och det finns färre laktosfria glassmaker. Däremot upptäckte jag att laktosfri mjölkchoklad faktiskt kan vara godare än vanlig.

Man begränsar kosten mycket genom att undvika mat som innehåller laktos. Därför är det bra att det finns laktosfria alternativ så att det ändå går att dricka mjölk och få i sig de vitaminer som den innehåller. Men jag tycker att det är lite surt med företag som marknadsför till exempel laktosfritt smör och margarin väldigt hårt – när de från början innehåller väldigt lite laktos. Lite onödigt kan man tycka men hur mycket laktos man tål är individuellt så det är lämpligt för de som är extra känsliga.

Min slutsats

Till min överraskning har jag inte märkt någon skillnad alls. Detta kan visserligen bero på att jag från början inte fick i mig särskilt mycket laktos men jag trodde faktiskt att jag skulle uppleva en liten skillnad åtminstone. Mot slutet av månaden började jag därför fuska lite; jag åt bland annat vanlig vaniljsås till en rabarberpaj, skärgårdssill vid mid­sommar samt fem små chokladbitar.

Det går att ifrågasätta hur noggrannt detta projekt egentligen blev, då jag endast gjort research och dragit slutsatser själv istället för att prata med en dietist. Men faktumet är att jag faktiskt gjorde en utredning tillsammans med en dietist för några år sedan och blev efter den rekommenderad bland annat en laktosreducerad kost. Men till utredningen framkallade jag symptom genom att äta mycket mjölkprodukter när jag ju vanligtvis egentligen inte äter mycket alls.

Eftersom jag inte fick några symptom under den laktosfria månaden drar jag slutsatsen att jag ändå tål laktos i de små mängder som jag vanligtsvis får i mig. Men hädanefter tänker jag minska på portionsstorlekarna på smoothie eftersom det inte känts bra efter jag druckit det.

Är någon av mina läsare laktosintolerant eller undviker laktos av annan anledning? Berätta gärna i en kommentar hur ni gör, vilka livsmedel som fungerar för er eller om ni har några tips på laktosfria produkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *