I vintras tipsade jag om hemmagjord hasselnötsglass som ett alternativ till godis. Idag tipsar jag istället om hemmagjorda äppelremmar; något du kan köpa i affären men som är mycket bättre att göra själv. De blir dessutom glutenfria och innehåller bara en ingrediens – äpplen. Om du vill prova detta själv så finns receptet i slutet av inlägget. Kommentera gärna om du provar det (och lyckas bättre än vad jag gjorde, vilket nog inte är så svårt).
Mina äppelremmar blev inte riktigt så som de skulle bli. Jag misstänker att jag silade äppelmoset lite väl mycket vilket resulterade i att det inte blev så mycket mos kvar. Men så är det – ibland lyckas man och ibland inte. Smaken var det däremot inget fel på. Detta är absolut något jag kan tänka mig att göra igen – eftersom det är ett nyttigare alternativ till vanligt godis – men då ska jag nog dubblera receptet för att få lite mer remmar.
SEGA ÄPPELREMMAR |
|
3 röda äpplen |
Sätt ugnen på 100°C. Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar. Lägg dem i en kastrull och häll ner vatten så det täcker alla äppelbitar. Koka på svag värme tills äppelbitarna mjuknat, ca 10 minuter. Ta av från värmen och häll bort vattnet. Mixa äppelbitarna med en stavmixer till ett mos utan klumpar. Sila genom en finmaskig sil. Bred ut till en 2 mm tjock platta på en bakplåtspappersklädd plåt och strö eventuellt över lite kanel. Ställ i mitten av ugnen och låt torka i 2 – 3 timmar. Låt svalna och skär i tunna remmar. Receptkälla: Buffé nr 8, 2014 |