Vad jag värderar högre än antalet följare och varför

Vad jag värderar högre än antalet följare i sociala medier och varför

Som bloggare är det så klart roligt att ha många följare. Att det jag skriver ska bli läst av andra hör liksom till bloggandet, eller hur? Utan läsare blir det också ganska ensamt. Idag förklarar jag varför jag egentligen inte aktivt strävar efter att öka antalet följare eller gilla-markeringar – utan istället ser detta som en slags bonus.

Det började med ett nyårslöfte

Jag satte som ett av mina nyårslöften i år att öka antalet följare till bloggens Facebook-sida – närmare bestämt med 15 nya följare. Det betyder 1,25 ny följare i månaden. Det borde jag väl kunna klara av? Det låter kanske lite men det skulle betyda att följarskaran blev dubbelt så stor jämfört med var det var innan.

Torsdagen den 31 augusti, när två tredjedelar av året passerat, hade antal följare blivit 3 gånger fler än mitt ursprungliga mål. Så roligt, alltså! Mer än 50 personer tycker om det jag skriver så mycket att de aktivt har tryckt på Gilla-knappen (och därmed blivit följare).  Dags att sätta lite större mål, tänker jag nu!

men antalet följare i sociala medier är inte det viktigaste

Det här fick mig att tänka efter lite. Är verkligen få fler följare ett så klokt mål? Nu för tiden går det ju att köpa Instagram-följare och det cirkulerar så kallade follow-trains – allt sådant tar jag avstånd från – samtidigt som det blir allt viktigare att vara genuin för att ”förtjäna” gilla-markeringar och stora följarskaror. Det är nästan lite inflation på följare. Jag strävar inte aktivt efter att få fler följare; det är inte mitt mål. Kanske är det min introverta personlighet som talar nu, men jag värderar hellre en mindre personlig följarkrets framför ett stort antal personer som jag inte vet vilka de är.

För jag bloggar inte för att få många följare

Jag skulle förmodligen inte blogga om jag visste att ingen läser det jag skrev. Men alla bloggare börjar från scratch och måste ägna mycket tid och energi åt innehålls­skapande, marknadsföring, sökoptimering, nätverkande och kanske till och med betald annonsering för att läsarna ska hitta till bloggen. Det är så klart en stor bonus att se hur bloggen växer men det stora syftet med min blogg är inte att fler och fler ska hitta den.

Jag skriver nämligen för mina läsares skull – utan er blir det liksom ingen blogg. För bloggandet handlar om att ha en kommunikation. Visst skriver jag för min egen skull, för att det är roligt och för att jag utvecklas genom det. Jag bryr mig dock mer om vad ni vill läsa mer om, jag svarar på era kommentarer och detta gör bloggandet så mycket roligare. Jag värderar relationen med er högre än att ständigt få fler följare.

till sist; lite statistik

30% av er som som läser bloggen är återkommande – en siffra jag är mycket stolt över. Min blogg är inte särskilt stor men ändå hittar lika många som 8 skolklasser hit varje månad. Alltså, det är sjuk många, egentligen, nästan så jag blir lite nervös! Jag känner vissa av er – och kan på så sätt ge några av de okända läsarna riktiga ansikten. Detta underlättar väldigt mycket när jag målgruppsanpassar bloggens innehåll.

Avslutningsvis, så vill jag säga att jag uppskattar att ni följer min blogg och hoppas att ni fortsätter tycka att den är intressant. Jag hoppas också att ni klickar er hit för att ni vill det – på riktigt, menar jag. Det finns tillräckligt med folk som följer och kommenterar bloggar, klickar på gilla hit och dit; endast i hopp om att man ska följa tillbaka. Men jag själv följer bara sånt jag verkligen gillar – inte bara för att någon annan gillar det jag själv producerat. Det rekommenderar jag  också er att göra.

Ärlighet varar längst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *