Clean eating – att äta ”ren” mat

Mitt försök att äta enligt GI-metoden i somras gick ju bra i början men till slut kändes det bara konstigt att till exempel inte äta godis, att välja fullkornspasta när resten av familjen hellre vill ha vanlig pasta osv. Visst, jag hade inget sug efter godis, men hur länge skulle jag hålla det? Så, det slopades efter några månader. Men jag gillade tänket om att äta nyttigare alternativ, inte lika mycket bröd, pasta och onyttigheter.

Clean eating är ett begrepp som på svenska skulle kunna översättas till att äta så rena livsmedel som möjligt. Man äter mat som ser ut som deras ursprungliga form (tex potatis men inte pulvermos, ett äpple men inte äpplemos osv) och som inte gått igenom någon form av process.

Livsmedel som har processerats har ofta onödiga tillsatser som socker, salt, färg- och smakämnen, transfetter och konserveringsmedel för att den ska hålla längre, smaka godare, ha finare färg och ha rätt konsistent. Att få i sig dessa ämnen i större mängd kan vara skadligt. Det ska vara naturlig mat – och helst ekologisk. Många ser clean eating som en hälsosam livsstil. Det är inget diet med speciella regler utan man ska bara försöka äta så bra som möjligt, mat som är bra för kroppen. Att välja bra råvaror och laga mat från grunden för att få i sig alla näringsämnen (och mindre tomma kalorier och skadliga E-nummer) och för att faktiskt veta vad som är i maträtterna vi äter.

Jag tror mer på sånt här än kortsiktiga dieter. Att göra medvetna val, tänka mer på vad vi proppar i oss och verkligen anstränga oss för att laga mat. Jag vill inte förbjuda mig från att äta vissa saker men jag ska försöka tänka lite mer på detta när jag väljer mat att äta. Att inte alltid välja äpplemos från mataffären till havregrynsgröten utan att försöka göra eget mos oftare, baka mer bröd och köpa mindre från affären, göra egna wokade grönsaker istället för att tina upp en påse från frysen och att variera maten mer.

Webbsidan The Gracious Pantry har en guide till Clean Eating. Den är i och för sig väldigt amerikansk men om man är intresserad så kan man hitta inspiration där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *