Det här med framtidsdrömmar

Det här med framtidsdrömmar

Två månader utan ett nytt blogginlägg, jag vet att det är lång tid. Jag har fått frågor om när jag ska börja blogga igen. Mitt mål har alltid varit att blogga regelbundet, men det blir inte alltid så. Nu tänker jag ge det ett nytt försök.

detta har jag sysslat med

Under de här månaderna har jag först och främst snöat in mig på inredning. Jag tittar efter inredningsprylar, både nyproducerat och second hand, för att göra det mysigare här hemma (mina senaste inköp var kuddar och filtar till soffan). Tv-serier och filmer har varit något jag plöjt mycket och jag har även gått på några arbetsintervjuer men inte hittat nåt jobb som känns rätt för mig.

Till slut har jag också funderat mycket på framtiden och det här med jobb och karriär – men inte kommit fram till något beslut än.

Vad vill jag egentligen göra i livet?

Mina funderingar har handlat om framtidsdrömmar och hur jag ska ta mig dit; både karriärmässigt men även på ett mer personligt plan. Det började som någon slags höstdepression när jag insåg att det inte längre fungerade att fortsätta som jag hade gjort hittills, men det är nu tydligen något mer blandat med prestationsångest och skrivkramp.

2016 startade jag mitt företag, något jag för fem år sen inte ens hade en tanke på att göra. Det kändes som ett steg i rätt riktning för att till slut få göra det jag vill göra…. men, nu då? Vad vill jag egentligen göra?

Förvandla drömmen till verklighet

Är det rätt beslut att anta utmaningen att satsa på företaget, förvandla min dröm till något som kan generera en inkomst och att äntligen få bestämma mina egna arbetsvillkor? Är det naivt att tycka att man faktiskt har rätt att älska det man jobbar med, i alla fall en liten del av det? Eller är det meningen att jag återigen ska försöka passa in på ett ”vanlig” jobb för att det kan vara en lättare väg att gå?Jag är förmodligen inte ensam om att fundera över såna här ämnen.

Fler saker jag gjort (eller inte gjort)

Jag trodde, nu när jag hade några beslut att fatta, att det var bäst att påverkas så lite som möjligt av yttre faktorer. Jag ville inte höra andra åsikter eller kommentarer eftersom jag skulle fatta beslut som passade mig personligen bäst – och vem känner mig bäst om inte jag själv?

Så jag höll mig utanför blogg-, sociala medier- och entreprenörskapsvärlden, jag höll mig mest hemma och slöt mig alltmer. Men jag kom inte vidare; jag vågade inte ta ett enda steg framåt på grund av rädslan att det i själva verket visade sig vara ett steg tillbaka.

Men det är svårt att fatta beslut helt själv.

lösningen är inte att isolera sig själv

En del av processen i att komma ur den här labyrinten är att öppna ögonen, släppa in intryck, läsa om andra personers framgångssagor, diskutera och få input från andra människor och börja skriva igen – allt för att peppa mig själv till att röra mig mot min dröm.

Men framför allt så är det viktigt att tillåta sig själv att ha känslor och att släppa ut sådana som varit instängda för länge (för jag ska ”bara komma i ording med livet först. Känna efter? Det kan jag göra senare.”) Det är ju inte bara tankar som påverkar hur man fattar beslut, utan även känslor.

Två blogginlägg som nyligen berört mig

Jennifer Sandström: 12 bloggar om företagande, entreprenörskap och marknadsföring
Jennifer listar tips på bloggar till personer som redan driver eller funderar på att starta eget. Och när jag läste att min blogg finns med på listan, tillsammans med bland annat Clara (Bossbloggen), (Linda) (LaLinda), och Elin (Teknifik), så blev jag riktigt rörd. För jag hade ju lagt bloggen åt sidan ett tag. Men det visade sig att den fortfarande uppskattas, vilket gör mig glad.

Nevnarien (Elin Kero): Att jobba med det som efterfrågas eller jobba med din stora dröm?
Elin skriver om sin resa till att arbeta med det hon jobbar med idag. Jag fastnade speciellt för följande stycke: ”Och jag började starkt tvivla på om ”fotograf” verkligen var mitt drömjobb. Och jo, fotograf är mitt drömjobb. Men inte på det sättet som jag först trott.” Lite så känner jag, fast inte om fotografyrket, utan om skrivandet.

vad händer nu, då?

Jag börjar med att skriva det här blogginlägget, för jag misstänker att fler än jag har sådana här funderingar. Sen borde jag kanske ta och läsa ett blogginlägg som jag skrev strax före jag startade eget (som handlar om att det inte går att läsa sig till allt och att det bästa sättet att lära sig och utvecklas ibland är att bara bege sig ut och skaffa sig erfarenhet).

Det skulle såklart vara jätteskönt att ha hela framtidskartan klar för mig innan jag försöker mig på att följa den men jag vet att det inte riktigt fungerar så. Jag vet på ett ungefär vad jag vill göra – fast inte riktigt hur eller hur jag ska ta mig dit. Men några mål att arbeta mot för att närma mig min dröm kommer jag nog komma på, i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *