5 tips på hur du kan effektivisera din vardag

Fem tips på hur du kan effektivisera din vardag

En del av att kunna göra ett bra arbete är att göra arbetet effektivt. I ett samhälle när det ständigt händer nya saker kan distraktioner snabbt dyka upp som stör ditt arbete. Idag tipsar jag därför om fem konkreta saker du kan göra för att effektivisera din vardag. Det är dags att avsluta arbetsdagen med gott samvete istället för att skjuta fram saker till morgondagen. En effektiv vardag betyder mindre stress och mer tid över till det som är viktigt i livet.

Ha ordning och reda omkring dig

En del jobbar som bäst när det är städat omkring medans andra trivs när det är lite mer kontrollerat stök omkring. Se till att du vet var saker finns och hur du hittar dem – annars finns risken att du börjar plocka och rensa när du egentligen bode syssla med något annat.

Skriv en att göra-lista

Den solklara vinnaren av de här fem tipsen, enligt min mening – men jag är ju en riktig list-nörd! Genom att skriva en enkel att göra-lista över dagen eller veckan håller du koll på vad som ska göras. Det gäller att få ut den informationen från huvudet och ner på pappret (eller något program i datorn eller mobilen). Skriv upp små konrekta uppgifter och gärna deluppgifter också. Det känns ju alltid bra att kryssa av saker du gjort, eller hur?

koncentrera dig på en sak i taget

Det är dags att sluta multi-taska och slösa tid på att fokusera om! Gör klart det du håller på med och fokuserar på innan du påbörjar något nytt. Då kommer du göra ett mycket bättre arbete och bli klar snabbare. Om du har flera projekt igång samtidigt så lär dig då metoder att prioritera eller använd deluppgifter för att hålla koll på vad du gör.

schemalägg dina aktiviteter mer

Kolla inte mobilen, sociala medier eller mejlen var femte minut – de blir nämligen lätt en distraktion. Det här kan vara svårt, jag vet. Prova istället att stänga av aviseringar på mobilen och bara kolla till den vid bestämda tider. Kolla mejlinboxen och svara på mejl vid tidpunkter som passar dig bra; kanske bara en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen?

använd system som skapar automatik

Förenkla vardagen genom att skapa automatik i det som går att automatiseras. Använd dig av mallar, checklistor och system som underlättar ditt arbete och det du gör ofta. Då behöver du inte börja om från början varje gång du ska ta dig an en ny uppgift. Skapa även filter i mejlen som sorterar  och prioriterar dina mejl åt dig.

Har du andra konkreta tips på hur du kan effektivisera din vardag? Kommentera gärna så kan jag fylla på blogginlägget med dem.

Fler inlägg om produktivitet:
Det ultimata inlägget om veckoplanering – så gör jag
Att få det gjort

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *