Den berömda bekvämlighetszonen. Visst är det rätt så behagligt att befinna sig där? Där vet du hur saker går till och vad du kan förvänta dig. Det känns liksom lagom, helt enkelt. Men det kan ju finnas anledningar till att gå utanför din comfort zone. Det är där utmaningar kommer in i bilden. De uppmanar dig till förändring, prövning, förbättring och nya lärdomar. Idag berättar jag om receptet för lyckade personliga utmaningar och hur du kan tänka när du ska bestämma nya utmaningar att anta.
→ Lästips: Om vikten av attt gå utanför din comfort zone
Utmaning, mål, uppgift, vana eller rutin?
Det är lätt att blanda ihop begreppen, jag vet, jag gör också det ibland. Men så här tänker jag att de skiljer sig åt:
Uppgift: Något du gör (till exempel fotar till ett Instagram-inlägg)
Vana: Något du gör regelbundet på samma sätt, ofta omedvetet (till exempel fotar från liknande vinklar eller använder samma kamerainställningar)
Rutin: När du gör vissa saker i en speciell ordning (till exempel fotar närbilder först och sparar uppifrån-bilderna till sist)
Mål: Det eftersträvade resultatet/effekten av det du gör (till exempel fota samtliga bilder till de tre kommande Instagram-inläggen innan kl. 15:00)
Utmaning: Något som ger dig en kick utanför din comfort zone för att du ska anstränga dig för att nå ditt mål (till exempel fota på en offentlig plats runt många människor eller spela in en film när du pratar)
Jag ser målet som en destination medans utmaningar är en slags resa till destinationen.
→ Lästips: Så använder du dina mål som en kompass
Bra utmaningar ska ge dig lite pirr i magen. De kan även vara riktigt jobbiga (som träningsutmaningen jag genomförde i somras), spännande (som min ”Publicera något på Story varje dag i en vecka”-utmaning i våras), tråkiga (som min ”3 månader utan godis”-utmaning) eller lärorika (som min ”Gå upp före kl. 07 varje dag i en månad”-utmaning).
En lyckas vs. misslyckad utmaning
Tänk efter en stund på den senaste personliga utmaningen du genomförde. Kanske såg du det inte som en uttalad utmaning då eller så förberedde du dig och planerade varenda detalj för att lyckas. Sedan händer nåt som ställer till det för dig. Du tappar motivationen, lusten, du hinner inte eller vet inte hur du ska gå vidare. Eller så lyckas du genomföra utmaningen – toppen! 👍
Att genomföra förändringar i ditt beteende är svårt, särskilt om du vill att de sedan ska bli nya vanor. Det är viktigt att förutsättningarna är rätt för att du ska lyckas. Men det är särskilt viktigt att inte se en misslyckad utmaning som just misslyckad. Genom misslyckanden och misstag lär du dig saker du kan ha nytta av i framtiden och vid nästa utmaning.
Och lärdomar, det är ju bra grejor, det!
→ Lästips: Fyra steg för att gå utanför din comfort zone
Är du redo att formulera en ny utmaning för att gå utanför din comfort zone?
Då är det dags att fundera på följande frågor.
1. Vad vill du förändra, förbättra eller testa?
Tänk efter hur ditt liv ser ut idag. Vad vill du göra annorlunda? Är det att spendera mindre tid framför dator- eller mobilskärmen, börja publicera eget innehåll i dina sociala kanaler istället för att endast följa andra eller att träna 3 gånger i veckan istället för 2?
2. Varför vill du anta den här utmaningen?
Du måste ha ett syfte med utmaningen. Välj ett syfte du helhjärtat känner för – du ska känna dig entusiastisk över utmaningen. Är syftet kanske att vara mer närvarande med din partner/barn/husdjur, att hitta likasinnade personer att dela ett intresse med eller att få upp konditionen för att om ett år kunna springa ett maraton?
3. Vad tror du om din förmåga att genomföra utmaningen?
Skapa utmaningar som du tror att du kommer lyckas genomföra. Om du har låg tillit på dig själv så sänk kraven för att öka chansen att lyckas. Men gör det inte för lätt för dig själv; det ska ju trots allt vara en utmaning. Känns utmaningen för enkel finns risken att du istället känna dig oinspirerad att genomföra den och det hela rinner ut sanden.
4. Har du kunskaper och verktygen för det du vill göra?
Ta reda på vad som krävs för att du ska lyckas. Behöver du sätta ett alarm som varnar när du suttit vid datorn/mobilen för länge, ta reda på hur du lägger upp din första bild på Instagram eller anpassa i schemat för att få tid för fler träningspass i veckan?
5. Kan du dela upp utmaningen i flera mindre steg?
Deluppgifter är nyckeln, det ska vara enkla och konkreta små steg. Du kommer ju inte kunna springa ett maraton första gången du knyter på dig springskorna. Men om du delar upp din utmaning i mindre delar fördelat över en längre tidsperiod kommer du förmodligen kunna uppfylla ditt stora mål en dag.
6. Har du identifierat dina triggers?
Du behöver ta reda på i vilka situationer du behöver ändra ditt beteende. Brukar mobilen dyka fram när du väntar på att middagen i ugnen ska bli klar – sysselsätt dig med något annat stället. Är du osäker på vad du ska publicera i dina sociala kanaler, inspireras då av dina förebilders flöden. Känns det lättare att träna innan jobbet än efter – fortsätt då så.
7. Vem eller vad kan hjälpa dig i din utmaning?
Du måste inte gå igenom din utmaning helt själv, även om det heter personlig utmaning. När du känner att det går trögt, be familj och kompisar om hjälp, stöd och peppning. När utmaningen är klar, glöm inte att fira din insats!
→ Lästips: Därför bör du fira framgångar, stora som små
Har du någon utmaning på gång nu i höst eller gör du något för att lämna comfort zonen som du vill dela med dig av? Skriv gärna en kommentar för att inspirera oss andra – och kika gärna in på mina andra inlägg om produktivitet och personlig utveckling.