5 år: lite historia, bloggstatistik och framtidstankar

Bloggen Caroline WM fyller år; dags för lite historia, bloggstatistik och tankar om framtiden

Idag fyller bloggen fem år – vilket jag tycker är ett perfekt tillfälle att ta en titt i backspegeln. Fem år går fort, särskilt när man har roligt, och även om det har varit roligt så har det även funnits stunder då jag har känt för att ge upp. Men det var väl tur att jag fortsatte? Om du känner för att läsa om hur allt startade, ta del av lite bloggstatistik och de fem mest lästa inläggen samt mina tankar om bloggens framtid – så läs hela inlägget!

Det började med en vilja att skapa något nytt

Om ni är snabba på huvudräkning så kan ni klura ut att den här bloggen skapades i slutet av januari 2013. Det var egentligen inte min allra första blogg, men vid den tiden hade jag tröttnat på min dåvarande blogg och kände för att börja om med något nytt. Men helt nytt blev det inte riktigt.

Den nya bloggen blev lite som en fortsättning av den gamla där inlägg om sminkrutiner, böcker jag läst ut och beskrivningar av min dag blandades med recept, listor om filmer och krönikor om jobbsökande. Lite rörigt – jag vet – och det var inget jag tänkte på då.

När jag startade företaget hösten 2016 kändes det även naturligt att börja skriva mer om entreprenörskap och personlig utveckling; som jag anser går lite hand i hand. Då kändes det även dags att nischa om bloggen, rensa i arkivet, paketera innehållet bättre och marknadsföra bloggen mer i sociala medier.

Och nu har vi kommit fram till idag. Idag känns bloggdesignen bra, jag producerar innehåll regelbundet och det känns mer som att bloggen är en del av mig själv. Det finns fortfarande en del som kan förbättras, läs mer om det längre ner i inlägget, men just nu är jag riktigt stolt över bloggen!

Nu till lite Statistik

Trots att jag drivit bloggen i fem år så kopplade jag inte den till Googles analysprogram Analytics förrän 2015, vilket betyder att jag bara har statistik för de senaste tre åren. Lite tråkigt, men så är det. Från starten 2013 har jag producerat över 1 000 inlägg, varav de flesta är bortrensade och raderade i omgångar. Kvar finns 250 inlägg och över 100 kommentarer från er läsare.

Det jag kan tolka från statistiken från och med  2015 är bland annat följande:

– 30% av besökarna är återkommande
– 85% av besökarna är kvinnor
– 60% av besökarna är i åldrarna 18-34

– 50% av besökarna hittar bloggen via sökmotorer

De 5 mest lästa inläggen

Fyra steg för att gå utanför din comfort zone
Det här inlägget skrev jag för ett år sedan som en fortsättning på ett tidigare inlägg om comfort zone – ett ämne som intresserar mig mycket (och tydligen fler eftersom så många läst det). Jag tror att vi växer som människor när vi utmanar oss själva, och nu när jag skriver detta inser jag att jag egentligen borde bli bättre på detta.

Det ultimata inlägget om veckoplanering – så här gör jag
Det här känns lite som ett så typiskt Caroline-inlägg. Jag beskriver här hur jag gör min veckoplanering, ett ganska omfattande arbete som många kanske tycker låter överdrivet, men gillar man struktur och planering så kan det vara intressant. Jag planerar att publicera en uppdaterad version av detta inlägg nu i vår.

Hur du som introvert vänder dina ”svagheter” till styrkor
Det här inlägget skrev jag efter att jag känt mig tvingad att svara ”introvert” och ”reserverad” på en jobbintervju när jag fick frågan om mina svagheter. Jag insåg efter intervjun att det inte alls är en svaghet att vara introvert – snarare tvärtom och att detta tyvärr är ett av alla missförstånd och fördomar vi introverta möts av dagligen .

Vem äger egentligen dina bilder på Instagram?
Jag har förståelse för varför det här inlägget kan vara lockande att läsa; det är en ju fråga jag ställt mig själv ofta. Så jag tog reda på vad som faktiskt gäller, vad som står i användarvillkoren du godkänner när du skapar ett Instagram-konto och redde ut lite om det här med upphovsrätten som kan vara krånglig.

Hur du kan muntra upp dig själv när du känner dig nere
De senaste åren har jag drabbats av såna här dagar allt oftare, då allt känns meningslöst och då man inte vill göra någonting men samtidigt inte vill göra ingenting. Det är lite överraskande att inlägget är med på topp fem-listan eftersom jag egentligen inte har marknadsfört eller sökoptimerat det särskilt mycket.

Några framtidsdrömmar

Nå fler läsare och nätverka mer aktivt
Jag vet att jag kan bli ännu mer aktiv när det gäller att marknadsföra bloggen, även om jag redan blivit duktigare på det. Bloggbranschen är tuff och det finns många konkurrenter, men vi är alla unika och jag vill hitta läsare som är riktigt intresserad av det jag skriver om. Det kanske kan innebära nyhetsbrev med mer personligare inlägg än på bloggen, att arbeta tillsammans med andra bloggare/egenföretagare och att nätverka mer.

Tjäna pengar på det jag älskar
Det tar tid och energi att blogga, men att ägna tid åt en syssla som inte genererar en inkomst när jag istället hade kunnat jobba och få betalt, är egentligen inte så hållbart. Just nu går det sisådär med jobb, men det skulle kunna gå ännu bättre om jag ägnade 100% av min tid till det. Samtidigt vill jag prioritera att hålla bloggen levande. Jag vill inte bli tvungen att välja mellan att spendera tid på bloggen eller på jobb som faktiskt ger mig en inkomst, så en dröm är att dessa alternativ kan kombineras så jag kan fortsätta jobba med det jag älskar.

Sträcka på mig ännu mer
Till sist vill jag bli duktigare på att sträcka på mig mer, att vara mer självsäker och att inse mitt verkliga värde. Jag blir redan nu kontaktad av företag som vill synas på min blogg, som vill att jag ska producera kvalitativt innehåll för att marknadsföra deras produkter och inte få ett enda öre för det. Jag tackar alltid nej till såna erbjudanden, och det hoppas jag alla bloggare och influencers gör! Jag vet att jag är värd mer än gratisarbete, men det gäller att jag, liksom många fler i branschen, blir bättre på att kommunicera ut detta.

Och nu till er, mina kära läsare!

Fem år går fort, och jag undrar nu om det finns något ni skulle vilja läsa mer om, om ni har förslag på ämnen eller speciella inlägg som skulle vara intressanta? Om ni själva bloggar så skulle jag också tycka att det vore intressant om ni kunde berätta kort om varför ni bloggar och vilka era framtidsdrömmar för era bloggar är?

2 reaktioner på ”5 år: lite historia, bloggstatistik och framtidstankar

  1. Jenn - forever abroad skriver:

    Jag tycker alltid du producerar bra och liksom mysiga inlägg. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är – men jag gillar det. Kanske är det kul att följa dig och det du skriver om också då jag själv är egen och frilansar… 🙂

    Keep up the good work och grattis till 5 år, ser fram emot att fortsätta följa dig! (Och tycker absolut du ska tjäna lite pengar på bloggen också!)

    • Caroline skriver:

      Åh, tack! Och jag säger samma sak om din blogg. Jag är inte särskilt reseintresserad men hittar ändå alltid intressanta inlägg att läsa, särskilt de om företagande och bloggande 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *